EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Високосростна железница Азия -Турция - България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Високосростна железница Азия -Турция - България

mail17:00 | 29.11.2012прегледи 530 коментарикоментари 0


През 2016 година изгражданата от турската страна скоростна ж.п. линия, оптимизирана за скорост от над 200 км/ч, ще достигне българската граница. Това съобщи българският президент Росен Плевнелиев в Истанбул. По думите му въпрос на чест и на отговорност е България да изгради своите участъци от железопътното трасе, което ще свърже Европа през Турция с Централна Азия. „Целта е до 2016-2017 година от Азербайджан през Грузия, Турция и България да се стига до Виена с повече от 200 км/час“, заяви още президентът Плевнелиев, цитиран от пресцентъра на институцията.
Турският бизнес декларира сериозен инвеститорски интерес към България, като конкретни намерения са били заявени от големи компании от турския телекомуникационен сектор, а през следващите месеци се очаква да има развитие. Това отбеляза още президентът, който се срещна в Истанбул с представители на финансови институции и големи международни компанни с дейност в над 100 държави в целия свят. „Доверието между България и Турция даде сигнал и на инвеститорите“, коментира президентът резултатите от срещите си с турския бизнес.
"Достигнатият през тази година размер на стокооборота между България и Турция от 4 млрд. щ.д. не е достатъчен и искаме да достигнем обем от 10 милиарда", посочи държавният глава. Според него това може да се случи основно в сферите на енергетиката, инфраструктурата и строителството, земеделието и производството на храни и туризма. Предстои представители на турския бизнес в посочените области да посещават страната ни в края на тази и в началото на следващата година, а през март 2013 г. в София българският и турският бизнес ще се срещнат на мащабен бизнес форум. Очаква се още през следващите седмици на посещение у нас да бъдат и представители на турския телекомуникационен сектор, добави президентът.
„Потенциалът е огромен и виждаме реална възможност експортът на България към Турция да се умножи“, коментира още Росен Плевнелиев. От общия обем на двустранната търговия 2.6 млрд. долара се падат на България, но това се дължи и на експорта на турските компании, които оперират у нас.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg