EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Висококвалифицираният българин е мит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Висококвалифицираният българин е мит

mail13:40 | 05.07.2010прегледи 628 коментарикоментари 0


Докато повече от 16 месеца - от декември 2008 г. до февруари 2010 г., безработицата се е  увеличавала, през първите четири месеца на тази година тя вече е овладяна, има тренд на намаляване и в момента безработицата е 9,26%, съобщи Тотю Младенов, социален министър на дискусия, разискваща проблемите на заетостта в страната.  
Поколението, което сега излиза на пазара на труда, не е достатъчно образовано. Мит е, че имаме висококвалифицирана работна сила, коментира обаче Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт (НСИ).
В момента липсва прогноза за индустриалната политика и конкурентоспособността на отделните сектори. Образователното равнище на хората между 20 и 34 години е ниско. Според статистиката почти 40 % от младите хора си намират работа чрез познати или директно, а не чрез посредничеството на трудови борси след завършване на университета.

Изправени сме пред необходимостта от дълбока промяна на модела на заетост, който в момента е основан на ниско платен труд за иначе квалифицирана работна ръка основно в сферата на търговията, услугите и добива на суровини, и не осигурява на страната достатъчен икономически растеж, заяви и президентът Първанов по време на дискусията. Според него е нужна конкретна стратегия за икономическо развитие, която да е междусекторна, да взема предвид социалните аспекти и потребности на българската икономика, а не да е просто кабинетен документ. Промяна може да се извърши, само ако се промени моделът на икономика и растеж. От обслужващ - на аутсорсинга или на ишлемето, свързан с голям разход на труд и енергия и с ниска добавена стойност и печалби, изнасяни навън, да стане ориентиран към развитието на високи енергоспестяващи и екологични технологии, създаващи висока добавена стойност в индустрията и услугите, реализиращи се в страната, смята държавният глава.Трябва да признаем, че България е не само страната на ниските данъци, както обичаме да се хвалим, но и на нископлатения труд, отбеляза Георги Първанов. Той определи това като парадокс при положение, че имаме сравнително високо квалифицирана работна ръка.
Проблемът за заетостта у нас не е толкова количествен, а качествен и затова трябва да се постави въпросът за характера на производителността и на конкурентността на труда, добави държавният глава.Не е все едно дали говорим за модел на заетост, в който преобладават нискоквалифицираните обслужващи дейности, или за модел, отговарящ на качествено нов тип растеж, основан на знанието, новите технологии, високото равнище на образованието и квалификацията, отбеляза президентът.
Според социалния министър трябва да  бъде прекратена практиката България да е привлекателно място за инвестиции, защото предлага евтина работна ръка. Целта е да има интелигентен растеж, висококвалифицирани работници и служители и по-висока производителност. Национална и напълно постижима цел според Младенов  е до 2020 г. да имаме  76% заетост на хората на възраст от 20 до 64 години, като това е осъществимо в рамките на стратегия "Европа 2020" .


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg