EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Висококвалифицираните са добре дошли у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Висококвалифицираните са добре дошли у нас

mail17:00 | 13.01.2011прегледи 632 коментарикоментари 0


Висококвалифицирани чужденци ще могат да работят у нас със синя карта, по подобие на зелената карта в САЩ. Това въведе парламентът при приемане на второто четене на Закона за чужденците, съобщи Стандарт Нюз. Чужди граждани могат да получат синя карта на ЕС, ако притежават виза за престой в България и са висококвалифицирани, пише в закона.
Синята карта ще се издава след разрешение от социалното министерство и първоначално ще важи за една година. То ще може да се удължава, ако страната продължава да изпитва недостиг от специалиста. Разрешение за продължително пребиваване ще могат да получат и членовете на семейството на притежателя на синя карта.
Новият закон предвижда четири вида срокове на пребиваване на чужденци в страната. Краткосрочният престой е ограничен до 90 дни с възможност за еднократно удължаване. Разрешението за продължително пребиваване ще се дава за една година, а дългосрочното е за пет години като също има възможност за удължаване. Режимът на постоянно пребиваване е без определен срок.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg