EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Високите осигуровки отлагат пенсионната реформа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Високите осигуровки отлагат пенсионната реформа

mail13:30 | 06.10.2010прегледи 2290 коментарикоментари 0


Решение за повишаване на осигуровките би означавало удължаване на кризата в пенсионната реформа, заяви на пресконференция в БТА Светла Костадинова, директор на Института за пазарна икономика и член на Независимия  съвет за пенсионна реформа. 
Всички, които работят, ще поемат увеличението на осигуровките, независимо че се говори за разделяне на тежестта между работодатели и работещи, добави тя. По думите й в крайна сметка всичко ще бъде платено от работещите.
Синдикатите, които представляват именно работещите, предлагат по-висока осигурителна тежест за тях, което е парадокс, заяви Костадинова. Тя добави, че високите осигуровки няма да доведат до по-високи пенсии. Така, както работи системата в момента, пенсиите няма да се повишат, ако се увеличи осигурителната тежест, така че нека и пенсионерите да не се заблуждават и да се надяват, че ще получат повече пари, заяви тя.
Изборът трябва да бъде на хората - те трябва да могат да изберат дали да работят по-дълго и да плащат по-малки осигуровки, или работят по-малко, но да плащат по-високи осигуровки, коментира Георги Ангелов от Института "Отворено общество" и член на Независимия  съвет за пенсионна реформа.
Ангелов заяви, че в момента няколко души от ръководството на национално представените синдикати се опитват да решават вместо хората как и колко те трябва да се трудят и да отделят за пенсия.
Лъчезар Богданов, управляващ партньор в "Индъстри Уоч", посочи, че има проблем в "разходно-покривния модел" на пенсионната системата. Трябва да има реформа на пенсионния модел, трябва да има дебат за реформа, така че да се срещнат стимулите - хората да знаят, че когато отделят пари за осигуровки, те ще разчитат на тези пари, когато се пенсионират, а когато се пенсионираш рано - ще вземеш по-малко пари, посочи икономистът.
Сегашната система не работи, защото от нея непрекъснато се "точи" - хора на по 40 години стават пенсионери, а държавните служители не плащат осигуровки, добави Богданов.
Петър Ганев от Института за пазарна икономика заяви, че на вчерашната среща между синдикатите и ръководството на Националния осигурителен институт и Министерството на труда и социалната политика са били "свалени маските". Стана ясно кой какво иска - управителят на НОИ, министърът на труда и социалната политика, синдикатите - всички те вчера се отказаха от реформа и решиха да прибягнат до увеличаване на вноската, коментира икономистът.
Представителите на Независимия съвет за пенсионна реформа, сред които е и икономистът Владимир Каролев, смятат за необходимо реформирането на пенсионната система и запазването на осигуровките на сегашните им нива.
Вчера представители на синдикатите и правителството в присъствието на премиера Бойко Борисов се договориха да бъдат увеличени осигурителните вноски за фондовете „Пенсии” и „Безработица” на Държавното обществено осигуряване с общо 3 процентни пункта.
Това стана ясно след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество и проведените след него допълнителни разговори.
„Увеличението на осигурителните вноски за фонд „Пенсии” ще бъде с 2 процентни пункта, а за фонд „Безработица” с 1 процентен пункт, от началото на 2011г.”, поясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет. Той допълни, че консенсус е постигнат  и по отношение на предложението за въвеждане на криминализиране  укриването на осигурителни вноски.
„Договорено е и увеличение на минималните осигурителни прагове с 5.6 процентни пункта за 2011г., което ще увеличи приходите в бюджета с около 110 млн. лв.”, допълни министър Младенов. Общият размер на допълнителните приходи в системата, които се очакват от реализиране на тези мерки през 2011г. възлизат на приблизително 700 млн.лв.
Министър Младенов съобщи, че през следващите дни ще продължи дискусията по отношение на условията за пенсиониране. Предстои да бъде взето решение за изтегляне на внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Представителите на КНСБ и КТ”Подкрепа” поеха ангажимент в срок до 19 октомври 2010г. да бъдат обсъдени и останалите въпроси, залегнали в проекта, след което документът отново да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет.
По време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори подложиха на обсъждане и проекта на закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2011г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg