EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Високи сметки за ток – самосезиране на ЕРП-тата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Високи сметки за ток – самосезиране на ЕРП-тата

mail15:10 | 03.05.2011прегледи 1019 коментарикоментари 0


Дружествата монополисти в енергетиката - енергоразпределителни дружества и топлофикации, да се задължат сами да проверяват случаи на завишени сметки и да правят това, преди гражданите да са платили и без да им се прекъсва услугата.
За това настояват от Гражданско Движение за национално единство и спасение (ДНЕС). Исканията на движението бяха представени пред журналисти след среща в парламента с председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев и заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов. Над 700 000 подписа са внесли от гражданското движение в Народното събрание в подкрепа на исканията си, каза Валентин Николов. Изготвяме програма, за да може техните искания да бъдат разисквани и съответно да се промени нормативната уредба, така че да са защитени по-добре потребителите, каза той. Анжелика Цокова, член на Координационния съвет на движение ДНЕС, каза че в движението са постъпили 16 000 жалби от граждани срещу монополите - основно срещу мобилните оператори, топлофикационните и енергоснабдителните дружества. Очакваме, че основните проблеми ще бъдат решени, каза Цокова. Представителите на движението ще участват в консултативния съвет на ДКЕВР при обсъждане на цените на енергоресурсите, а от ДКЕВР ще обучават юридически консултанти на движението, за да бъдат те посредници между гражданите и съда. Част от исканията на ДНЕС вече са залегнали в промените на Закона за енергетиката, а в наредба към закона ще се дефинират основни моменти в общите условия за доставка на естествените монополи, така че да се защитят още по-добре интересите на потребителите, каза Ангел Семерджиев. Ще променим и част от нашия правилник, за да повишим нашите ресурси и възможности за работа с потребителите, каза Семерджиев.
Експертът към гражданското движение проф. Атанас Тасев обясни, че досега общите условия на дружествата монополисти са били изготвяни по тяхно предложение, а сега тези условия ще трябва да удовлетворяват и двете страни. Гражданите искат повече прозрачност при определянето на цените, каза още Тасев. Затова сред исканията на гражданското движение са ДКЕВР да може да работи не само с финални, а с първични документи на дружествата и да се изготвя дълбочинен анализ при определянето на цените. Одитът ще се заплаща от самите дружества, но ДКЕВР ще го възлага на независими експерти, уточни Николов.
Едно от основните искания на гражданското движение, което ще залегне като промяна в общите условия на дружествата, изготвяни от ДКЕВР, е изискване към монополистите да правят проверка в случаи на завишени сметки, без да изискват от клиента да плати сметката и без да му бъде прекъсвана услугата. Валентин Николов заяви, че до началото на следващия отоплителен сезон това изискване вече ще бъде налице в общите условия и в наредбата към Закона за енергетиката.
От ДНЕС настояват и да бъде наложено изискване към монополите за намаляване на загубите. Трябва да се ускори и либерализирането на енергийния пазар, като държавата предвиди защита за гражданите, които ще могат да избират между повече от един доставчик, посочи Тасев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg