EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Висока оценка за България в Талин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Висока оценка за България в Талин

mail14:30 | 29.09.2017прегледи 9821 коментарикоментари 0


Министър-председателят на Холандия Марк Рюте даде висока оценка за положените усилия и успехите от страна на българското правителство в борбата с контрабандата и корупцията и увери премиера Бойко Борисов, че България е на прав път, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.
По време на двустранната им среща, проведена в Талин преди началото на срещата на върха в областта на цифровите технологии, Борисов запозна своя колега с подготвения от кабинета антикорупционен закон, както и с резултатите от съвместните действия на правоохранителните органи, приходните агенции и прокуратурата за пресичане на контрабандните канали и групи, ощетяващи не само българската икономика, но и икономиките на страните от Европейския съюз. Той даде пример с публикуваното преди дни изследване на незаконната търговия с цигари, което сочи рекордно ниско ниво за България от 7 процента. По този показател страната ни се нарежда на осмо място в ЕС, като изпреварва държави като Франция, Великобритания, Германия, Холандия.
Борисов запозна Рюте с предприетите мерки за опазване на външната граница на Европейския съюз, както и актуално състояние на миграционния натиск. Той припомни високите оценки, получени за охраната на границата от институциите на ЕС и правителствените ръководители, посетили страната ни.
Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че България покрива критериите за приемане в "чакалнята" на Еврозоната и Шенгенското пространство, и ще продължи ежедневно с действията си да убеждава своите европейски партньори в това.
Премиерът Борисов покани своя холандски колега Рюте да участва в срещата на върха, която Българското председателство на Съвета организира през месец май в София "Европейски съюз и Западни Балкани - диалог, перспективи, сътрудничество, партньорство".

Министър-председателят обсъди по-рано актуални теми с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. "България може да играе обединителна роля на Балканите. Имаме подкрепата на Доналд Туск за организирането на Среща на върха на лидерите от ЕС на тема „Западни Балкани“ в София по време на нашето председателство. Ще разчитаме на открит и партньорски диалог с всички държави-членки за очертаването на ясна перспектива за развитието на региона", посочи Борисов.

Още подробности вижте във видеото.

Снимки и видео: Фейсбук


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg