EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Висока инфлация в САЩ и Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Висока инфлация в САЩ и Германия

mail13:55 | 14.12.2021прегледи 519 коментарикоментари 0


Цените на потребителските стоки в САЩ са скочили с 6,8 на сто през ноември в сравнение със същия месец на миналата година на фона на по-високите разходи на американците за храна, енергия, жилище и други артикули. Това е най-високият годишен темп от 1982 година, предаде Асошиейтед прес.

Спрямо октомври инфлацията се е забавила до 0,8 на сто (при 0,9 на сто през октомври), отчете днес американското министерство на труда.
Ноемврийският резултат отговаря на очакванията на анализаторите, посочва АФП.

Инфлацията засилва натиска върху потребителите, особено домакинствата с по-ниски доходи и най-вече при всекидневните нужди. Тя освен това неутрализира увеличението на заплатите, което много работници са получили, и усложнява плановете на Федералния резерв (Фед) да намали помощта си за икономиката, както и съвпада с отслабването на обществената подкрепа за президента Джо Байдън, отбелязва АП.

Инфлацията е подхранена от комбинация от фактори, произтичащи от бързото възстановяване от пандемичната рецесия: "наводнение" от държавни стимули, свръхниски лихви, контролирани от Фед, и недостиг на доставките на суровини за заводите в САЩ и в чужбина.

Производството бе забавено от по-голямо от очакваното търсене сред клиентите, прекъсвания на процеса, свързани с ковид, и претоварването на пристанищата и складовете.

В същото време работодателите, борещи се с недостиг на персонал, вдигат заплащането, а много от тях - и цените, в опит да компенсират по-високите си разходи за труд, тласкайки по този начин инфлацията нагоре, допълва АП.

Инфлацията и в Германия е достигнала през ноември 5,2 процента на годишна основна - най-високото си ниво от юни 1992 година или близо 30-годишен максимум, все още движена от покачващите се цени на енергията, потвърдиха окончателните данни на Федералната статистическа служба (Дестатис).

Това е шестият пореден месец на повишение на цените, отбелязва службата, като подчертава, че предишният рекорд датира отпреди 30 години, когато инфлацията достигна 5,8 процента през юни 1992 година.

На месечна база (спрямо октомври) обаче потребителските цени в най-голямата икономика в Европа са се понижили с 0,2 на сто.

Индексът на потребителските цени е движен от увеличение на разходите за енергия с 22,1 на сто на годишна основа, недостиг на стоки и механичен ефект, свързан с временно намалената ставка на ДДС през 2020 година, уточнява Дестатис.

Стоките като цяло в Германия са поскъпнали със 7,9 на сто при темп от 4,5 на сто за цените на храните.

Хармонизираният индекс, който служи за сравнение на европейско равнище, бележи повишение от 6 на сто за една година, доста над целевите 2 процента, определени от Европейската централна банка.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150