EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виното в ЕС да бъде ...зелено, настоява доклад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виното в ЕС да бъде ...зелено, настоява доклад

mail11:45 | 28.09.2023прегледи 425 коментарикоментари 0


Законите на ЕС за регулиране на винарската индустрия в блока не отговарят на екологичните цели и целта за повишаване на конкурентоспособността, се казва в доклад на Европейската сметна палата (ECП), цитиран от ДПА.

ЕС е водещ световен производител, потребител и износител на вино, според ECП, като 80 процента от напитката, произведена в блока, идва от Италия, Франция и Испания.

Производството на вино в ЕС е строго регулирано и подкрепяно. Винопроизводителите получават около 500 милиона евро годишно, за да реорганизират своите лозя и да станат по-конкурентоспособни, се казва в съобщение за пресата.

Предоставеното финансиране обаче не е използвано за намаляване на въздействието на индустрията върху околната среда и климата. В някои случаи дори е използвано за преминаване към сортове грозде, които се нуждаят от повече вода, заключи надзорният орган на ЕС.

"В ЕС вината могат да бъдат червени, бели и розе, но начинът, по който се отглеждат рядко е "зелен", се казва в прессъобщение.

"Насърчаването на конкурентоспособността на лозаро-винарския сектор е от съществено значение и е особено важно за ЕС, но то трябва да върви ръка за ръка с подобрена екологична устойчивост", коментира Жоел Елвингер, която ръководи одита.

Според нея и по двете цели ЕС все още трябва да постигне резултати.

ЕСП призовава ЕК да дефинира по-ясно целите за конкурентоспособност, да оцени изпълнението им и да увеличи екологичните амбиции за лозаро-винарския сектор.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037