EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виното в Бразилия е скъпо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виното в Бразилия е скъпо

mail11:45 | 12.06.2014прегледи 1461 коментарикоментари 0


DiVino
Този четвъртък 12 юни, в 23 часа българско време, ще бъде дадено началото на най-голямото спортно събитие на годината – Световното първенство по футбол.

Със своите 8,51 млн. км. (или 47% от територията на Южна Америка) и над 190 млн. души, домакинът Бразилия се нарежда на пето място по площ и по население в света! Икономическото развитие на страната през последните години може да бъде определено като впечатляващо и именно бразилската икономика дърпа напред южноамериканския континент. От една година насам обаче бразилското чудо започна да поизбледнява. Масовите протести, белязани от сблъсъци с полицията са се превърнали в ежедневие, бразилците се обявяват срещу поскъпването на обществения транспорт и фараонските разходи за Световното първенство по футбол.

Виното

Въпреки икономическия бум, консумацията на вино в Бразилия не следва тенденцията на Китай например. През последните 30 години, потреблението на вино в страната остава стабилно на 2 литра на глава от населението годишно. За сравнение, във Франция се консумират 45 литра, а в България (по официални данни) 8-9 литра. Анализатори (сред които и италианецът Дарио Брага, създател на Бразилска асоциация на сомелиерите) отдават слабото търсене на вино в Бразилия с високите цени за производството му.

Огромна част от виното в страната домакин на Световното първенство по футбол се произвежда в Сера Гауча, северно от Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Интересното за тази област е, че се нарича Малката Италия. През XIX век тук се заселват над 800 хиляди италиански имигранти, основно от Венеция, Ломбардия и Пиемонт и следвайки традициите си, започват да правят вино.

Климатът в Сера Гауча и Вале дос Винедос е умерен и дори може да вали сняг през зимата. Най-старите изби носят италиански имена като Don Givanni, Miolo, Casa Valduga и т.н... Качеството на виното е непостоянно и неравномерно, като често пъти има остатъчна захар. Сортовете, които се отглеждата са добре познатите каберне (совиньон и фран), танат, пино ноар, сира, турига насионал, тинта рориш, марселан, шардоне, шенин блан, совиньон блан, гевюрцтраминер, просеко. Пенливите вина са технически добре изработени и се ценят особено на местния пазар. Цените на вината с наименование за произход са относително високи – между 40 и 80 реала, което е равно на 15-30 евро.
 


Тагове: Бразилия, вино
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg