EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Вино и шоколад на Винария 2017

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вино и шоколад на Винария 2017

mail10:10 | 08.02.2017прегледи 949 коментарикоментари 0


По повод 25-ата годишнина на международната специализирана изложба „Винария“ Националната лозаро-винарска камара подготвя богата съпътстваща програма. Сред акцентите в нея е дегустацията на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина. Според специалистите по-леките и елегантни ароматни вина подхождат на по-мек и маслен шоколад. Пенливите вина от сортовете Шардоне и Мискет, хармонично се съчетават с белия шоколад. С Мускат или Ризлинг, както и с Пино ноар или с младо Мерло чудесно се комбинира финият млечен шоколад, а червените вина с пикантни нюанси са изключително подходящи за тъмните и горчиви шоколади, които мощно въздействат върху сетивата. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-силно е усещането на танините.

Експертите съветват при експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните. Учените препоръчват чаша червено вино и парче шоколад всеки ден, за да сме здрави. Според тях червеното вино и шоколадът са полезни за повишаване на имунитета, за сърцето, като помагат срещу артрит и настинки. Изследване от университета в английския град Нортъмбри показва, че шоколадът и виното имат положително влияние върху работата на мозъка. В тъмните шоколади и във виното се съдържат полифеноли, които разширяват кръвоносните съдове, като ускоряват притока на кръв към мозъка. Заедно с кръвта там попадат кислород и захари и в резултат на това човек започва да се справя по-бързо и лесно със сложните изчисления.

„Ще се опитаме да покажем съчетаването на различни видове висококачествени шоколади със съответстващите им български вина, което до момента не сме правили на „Винария“, коментира председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той прогнозира, че това събитие със сигурност ще предизвика любопитството не само на специалистите, но и на любителите на Дионисиевата напитка и на сладките изкушения.

Дегустацията „Вино и шоколад“ ще се проведе за първи път в рамките на „Винария 2017“. Посетителите на изложението ще имат възможността да се насладят на „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ на 24 февруари 2017 г. от 13 часа в дегустационната зала на 11-а палата на панаирния комплекс в Пловдив.

Инициативата се организира в партньорство с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и вносителя на белгийски шоколад у нас “Пуратос България” АД.

Международната изложба „Винария“ заедно с изложението за храни и напитки „Фудтех“ и зоната „Вкусове от Италия“ са част от третото издание на мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм, който е единствен на Балканите. Той се организира от Международен панаир Пловдив и включва още три изложби – международната селскостопанска изложба „Агра“, в чиито рамки се провежда и специализираното изложение „БиоАгра“, „Хорека Пловдив“, която предлага обзавеждане за хотели, заведения и търговски обекти, и „Апи България“, където може да се види всичко за пчеларството. 

снимка:Pixabay.com

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg