EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вижте новите метростанции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вижте новите метростанции

mail15:00 | 16.04.2012прегледи 7706 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

На 25 април официално ще заработят двете нови метростанции в столицата - "Цариградско шосе" и "Младост 3. Въпреки че откриването им беше насрочено за месец май, ремонтните дейности изпревариха графика и станциите отворят предсрочно. Така линията на първия метродиаметър се удължава с  2-те  станции - "Младост" 3 и бул. "Цариградско шосе" до "Интер Експо Център" където ще е крайната станция.

Така се поставя началото на Северния лъч на първи метродиаметър, който започва след станцията в  "Младост" 1 и ще включва изграждането на още 4 спирки -  "Дружба 2", "Дружба 1", "Христофор Колумб" и "Летище София". За да бъде завършен изцяло първия метродиаметър, ще бъдат изградени още 4 станции по Южния лъч, който ще стига до "Бизнес Парк София"  в "Младост" 4.

Очаква се двете нови метростанции да облекчат трафика по бул. „Александър Малинов”, който е единствената пряка връзка на жителите на „Младост” с „Цариградско шосе”. В момента, за да стигне един работник от „Младост” 3 до „Интер Експо Център” с градския транспорт му отнема около 40 мин., въпреки че разстоянието между двете метростанции е 2.6 км. От 25 април, това ще става буквално за 5 минути. За да стигнат до най-близката метростанция – тази в „Младост” 1 жителите на останалите комплекси от младия квартал на София трябва да се прекачват от автобусите №111, №113 и №306, които също минават през натоварения бул. „Александър Малинов”.

Също така ще бъде облекчен и трафикът  в централната част на София. Към момента, единствената пряка връзка на района около „Интер Експо Център” с центъра на столицата е автобус №114. С пускането на метростанция „Цариградско шосе” ще заработи и буферният  гараж под булеварда, който ще побира 1300 автомобила. От Столична община ще стимулират шофьорите да използват комбинирани билети за паркинг и метро на цена 1.50 лв/час. Пътуването в метрото ще струва 1 лев в двете посоки, а паркинга 50 ст./час, тоест за два часа престой в гаража под „Цариградско шосе” и билет за метрото, клиентите ще плащат цена от 2 лева.

 снимките са от двете станции "Младост 3" и "Цариградско шосе"

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046