EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вижте кой управлява Фонда на фондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вижте кой управлява Фонда на фондовете

mail13:06 | 22.10.2015прегледи 1650 коментарикоментари 0


"Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" беше представен официално в Гранитна зала на МС от вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.
Така нареченият "Фонд на фондовете" е еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала и с двустепенна система на управление - Надзорен и Управителен съвет. Управителният съвет е с председател Валери Белчев и членове Иван Даков и Мартин Дановски. Предметът на дейност на Фонда е управление на финансовите инструменти, които ще бъдат прилагани по програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд.
През този програмен период ще управляваме много повече средства за финансов инженеринг от преди. Делът на тези пари от общата финансова рамка е близо 10 процента - над 750 млн. евро, което е първото голямо предизвикателство, второто е да се научим част от тези пари да управляваме сами, коментира мотивите за създаването на Фонда вицепремиерът Томислав Дончев. Досега това е ставало с партньори, най-вече от Европейския инвестиционен фонд. Имаме амбицията всички конкретни нужди, които ни отличават от останалите държави да бъдат отразени по най-добър начин в "кройката" на всички финансови инструменти, които прилагаме, отбеляза вицепремиерът. По думите му всички, които ще ползват това финансиране - бенефициентите, държавните структури трябва да се научат да мислят и да работят с него. Най-голямото предизвикателство е амбицията да се научим да управляваме тези пари сами, да отразяваме всички специфични за България нужди, да трупаме опит предвид факта, че делът на финансовите инструменти ще става още по-висок, коментира Дончев. Това е и причината правителството да вземе решение за създаване на т.нар. Фонд на фондовете - институцията "шапка", която ще бъде отговорна за управлението на всички финансови инструменти.
Вицепремиерът отбеляза, че финансовите инструменти ще се прилагат в различни сфери - в малките и средни предприятия приоритетно, в тежка инфраструктура, отпадъци, градско развитие, подкрепа на периферните градски райони, туризъм. Ще има финансови инструменти и в социалната сфера. Трябва да създадем гаранцията, че всички инструменти работят под едни и същи правила и се подчиняват на една обща логика, заяви още Дончев. По думите му Фонд на фондовете ще гарантира справянето с тези предизвикателства.
Той коментира още, че решението България да опита да управлява парите сама е проява на самочувствие и не се прави от всички държави. Някои страни предпочитат да ползват услугите на Европейския инвестиционен фонд. Ние като Финландия, Португалия, Полша, Германия, Великобритания, Унгария решихме да тръгнем по този път и смятаме, че той е правилен, отбеляза вицепремиерът./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053