EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вижте атентатора от летище Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вижте атентатора от летище Бургас

mail12:10 | 19.07.2012прегледи 3105 коментарикоментари 0


Днес, 19 юли, са разпространи са кадри със снимков материал на предполагаемия атентатор-самоубиец, отговорен за взрива на бургаското летище Сарафово.

Кадрите са от охранителните камери на бургаския аеропорт и са предоставени от МВР. От полицията призовават гражданите да съобщят в най-близкото поделение на министерството или на тел.056/844242 всяка налична информация за самоличността, контактите, ползваните автомобили и адреси на лицето от снимката и видеоматериала. Анонимността им е гарантирана. Лицето камикадзе, използвал неистински документ – шофьорска книжка от американския щат Мичиган.

 

18 юли 2012 година Автобус с израелски туристи е бил взривен на летище "Сарафово" в Бургас. Летищните власти отказват коментар по случая, но от полицията в града потвърдиха, че експлозията е станала в 17,30 часа.

Трима души са загинали, а около 20 са ранени при взрив на автобус на летището в Бургас, съобщи БТА.

Данните са първоначални и броят все още се уточнява. Полицията смята, че става въпрос за атентат. Според сайта на летището в Бургас полет на Еър Виа от Тел Авив е кацнал в 16 часа и 50 минути.

По информация на очевидци, след като са кацнали, туристите са качил на автобус за Слънчев бряг. Взривът е станал на паркинга на летището. Запалили са се и коли в близост до инцидента.

На мястото на експлозията има няколко екипа на МВР и пожарната. Районът е отцепен.

Очевидец, представител на една от компаниите на летището, съобщи, че малко след 17 часа на паркинга на летището за пристигащи се е разнесъл страхотен взрив. Автобусът е изгорял напълно./БНТ

19.15 часа. Най-малко седем убити в терористична атака срещу израелски туристи в България, съобщават израелски медии. Ранените са 20. Израелски спасителни екипи пътуват към България.

19.21 часа. Атентатор самоубиец е причинил експлозията на автобуса, съобщава израелският Jerusalem post. Трима убити и най-малко 20 ранени.

19.35 часа Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов заминаха за Бургас. По разпореждане на премиера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова също пътуват към мястото на инцидента на летище Бургас

От София за Бургас са изпратени два самолета, снабдени с техника на ДОТИ и с медицинско оборудване. За оказване на бърза и качествена помощ на ранените с министър Десислава Атанасова пътуват началникът на ВМА проф. Стоян Тонев и хирургически екипи от болницата. Пред БГНЕС проф. Тонев обясни, че заедно с него тръгват и три екипа на болницата, заедно с банки кръв и анестезиологични апарати.

В автобуса са пътували над 40 души. Три автобуса са били опожарени на паркинга пред бургаското летище. Според очевидци единият от автобусите е бил взривен, а другите два са били засегнати от пламъците след взрива. Районът е отцепен, на мястото има полиция и линейки. Хаосът на летището в момента е голям. Летището в Бургас е затворено, полетите се пренасочват към летище Варна.

Над 25 туристи са постъпили в бургаската болница, като петима от тях са в критично състояние. При тежкия инцидент има и доста ранени. Районът е отцепен, на място има полиция и коли на Бърза помощ. Кървавият инцидент стана на един от паркингите на летището, недалеч от Терминала за пристигащи. Според информацията на кореспондента на БГНЕС при експлозията са пострадали и други паркирани наблизо коли. Кървавият инцидент стана малко след 17.00 часа.

Израелското външно министерство потвърди, че израелски туристи са загинали при експлозия на автобус в България, пише "Джуиш Кроникъл".  Бургас е много популярен сред израелските туристи. Израелски тийнейджъри посещават града по време на своите летни ваканции. Израел по-рано предупреди България за опасност идваща от "Хизбула".

През последната година на няколко пъти се появи информация, че страната ни е предупредена за опасността от терористично нападение срещу израелски граждани на територията на България.

20.06 часа.  В много профилната болница в града са настанени 33 души, 4-ма в тежко състояние, един е починал, съобщи tv7. По всяка вероятност бомбата е била поставена в багаж на някой от туристите, пристигнали от Израел. В момента летището не работи, полетите се пренасочват. Районът се проверява и за други взривни устройства, но досега такива не са открити.

20.11 часа Иран и проиранската ливанска партия „Хизбулла” изглежда стоят зад взрива, който избухна на 18-ата годишнина от нападението срещу еврейската общност в Аржентина. Днешният взрив на автобус с израелски туристи в България се случва, след като на 18 юли 1994 година в Буенос Айрес загинаха 85 души, а над 200 бяха ранени при атентат срещу център на еврейски организации в аржентинската столица, предаде израелската медия „Аруц Шева”, цитирана от агенция Фокус.

21.09 часа Във връзка с тежкия инцидент на летище Бургас министерството на транспорта обяви засилени мерки за сигурност по всички български летища, пристанища, автогари, жп гари и пощенски станции. Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска засилена охрана около всички места, свързани с еврейската общност, както и местата, където пребивават израелски граждани. Предвид инцидента в Бургас столичният кмет поиска също така засилване на охраната около местата с масово пребиваване на хора и пред дипломатическите представителства.

снимка: Israel Channel 2/haaretz.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg