EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виетнам чисти задължения към България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виетнам чисти задължения към България

mail17:00 | 07.07.2010прегледи 1490 коментарикоментари 0


България се е съгласила да опрости 45 % от натрупания в епохата на комунизма виетнамски дълг към София, в замяна на което останалите 725 000 долара ще бъдат изплатени кеш, съобщи финансовият министър Симеон Дянков, предаде АФП. Споразумението за това е било подписано от Дянков и първия виетнамски вицепремиер Нгуен Синх Хунг по време на визита в София на виетнамска делегация. Опрощаването на дълга ще се счита за помощ за развиващата се виетнамска икономика, заяви Дянков. София очаква изплащането на останалата част от дълга в рамките на месец. Дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов има за свой приоритет справянето със задълженията от епохата на комунизма. През април България се съгласи да опрости 76% от външния дълг на Сирия от времето на комунизма.

България и Виетнам  имат потенциал за сътрудничеството в туризма, образованието, допълни вицепремиерът. Той отбеляза, че след прехода отношенията между двете страни са станали по-слаби и целта на днешната среща е засилване на сътрудничеството.
Има възможност за обмен на студенти от икономически специалност, селско стопанство, медицина.
Вицепремиерът съобщи, че до края на тази година  правителствена и бизнес делегация ще посети Виетнам. В последното десетилетие икономическият център на света се премества към Азия,  там са голяма част от световните инвестиции и от тази гледна точка България има голям интерес да възобнови отношенията с Виетнам, посочи Дянков.
Виетнам става голяма туристическа дестинация за цял свят.  В страната има десетки хиляди души, които са учили в България и знаят нашия език. Час от тях се занимават с бизнес  и могат да бъдат полезни, допълни той.

 

Представители на повече от 20 виетнамски компании от областта на транспорта, стоманодобива, петролната индустрия, хранително-вкусовата промишленост, банковото дело и други ще участват в българо-виетнавски бизнес форум, който се открива утре. 
Недостатъчно използваните области на сътрудничество между двете държави, които имат потенциал за развитие, са свързани със съвместното производство на плодови сокове, бира и медикаменти във Виетнам и на текстил, кафе и обувки в България. 
Стокообменът между България и Виетнам през 2009 г. е на стойност 63.9 млн. евро, с отрицателно салдо за България. Нашата страна  изнася основно  необработено олово, пшеница, антибиотици, трикотажни машини, печатарски машини и инсектициди. България  внася от Виетнам електрогенериращи апарати, кафе, филета и други меса от риба и  каменни въглища. Съществува потенциал за ръст на българския износ на металорежещи и
металообработващи машини, лекарства, системи за напояване, вина, селскостопанска продукция и други, пише в съобщението на МИЕТ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg