EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виенчани инвестират във фотоволтаици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виенчани инвестират във фотоволтаици

mail16:55 | 14.03.2022прегледи 957 коментарикоментари 0


От десет години във Виена съществуват тъй наречените "Граждански фотоволтаични електроцентрали", управлявани от общинската фирма "Виенска енергия" (Wien Energie). Всеки виенчанин може да инвестира във фотоволтаичните централи и да получи ваучер.

Виена строи нова фотоволтаичната централа на територията на Централните гробища. Тя ще е с мощност 1,4 мегавата и ще бъде третата по големина в района. Централата трябва да заработи през пролетта и да произвежда електроенергия за около 570 домакинства. Виенчани могат да закупят соларни пакети и по този начин да станат съсобственици на електроцентралата.

Новата фотоволтаична електроцентрала ще бъде 29-ата във Виена и Долна Австрия, в които до момента над 10 000 виенчани са инвестирали повече от 38 милиона евро. Новата форма на гражданско участие във финансирането на фотоволтаични централи е много добре приета от населението.

Рекордът се държи от първата гражданска електроцентрала във виенския район Донаущат. Соларните панели в този проект бяха разпродадени само за 26 часа. Тогава виенчани можеха да закупят соларни панели на цена от 475 евро и по този начин дадат своя принос към намаляването на емисиите на парникови газове. Освен това гражданите, инвестирали в електростанциите, получават гарантиран годишен доход от продадената електроенергия.

Фотоволтаиците са един от най-екологичните начини за добиване на електроенергия, тъй като по този начин се спестява огромно количество въглеродни емисии. В момента общо 28 "граждански фотоволтаични централи" във Виена произвеждат 20,5 мегавата електроенергия и захранват 8400 домакинства със слънчева енергия. Това намалява годишно емисиите въглероден двуокис с 12 000 тона.

 

Снимки: © Wien Energie/Ian Ehm,  © Wien Energie/Johannes Zinner

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg