EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виенските балове в разгара си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виенските балове в разгара си

mail13:15 | 07.02.2013прегледи 1083 коментарикоментари 0


Сезонът на Виенските балове е в разгара си. Наближава денят и на най-бляскавия сред тях – перлата на всички светски събития в австрийската столица за цялата година несъмнено е традиционният Оперен бал, който е наречен така по мястото, където се провежда – виенската Щатсопера, и който тази година ще се състои на 7 февруари. Организационният комитет на Виенския бал в Операта прави последни приготовления за откриването на 57-ия бал на Втората република, а 144-те двойки дебютанти, които ще открият бала с традиционната полонеза, провеждат последните репетиции преди “въвеждането си във виенското общество”.

Въпреки че Оперният бал е преди всичко традиция, организаторите включват всяка година и нови елементи. Тази година например за първи път вместо два ще бъдат изпълнени три кадрила – в 0.00, в 2.00 и в 4.00 часа. Кадрилът е сред любимите танци на гостите и те просто не могат да му се наситят. Новост е също така Кристалният бар, който ще бъде украсен с кристали Сваровски.

Всяка дама във Виенската Щатсопера ще получи като подарък копринено ветрило от Фереро Роше и визитник от Сваровски, а за мъжете са подготвени луксозни албуми, които разкриват историята на костюмите през вековете. Освен това всички гости ще получат чек за 15 жетона в казиното на Оперния бал, а рано сутринта, когато напускат сградата на Виенската опера, ще могат да си вземат за вкъщи от пресните понички с мармалад, без които виенчани не си представят сезона на карнавала и баловете.

Всяка година сред гостите са многобройни величия от света на политиката и бизнеса, но интересът е насочен не толкова към тях, колкото към гостенката на виенския строителен магнат Рихард Лугнер. Тази година той ще има две гостенки - филмовата легенда от 50-те и 60-те години на миналия век Джина Лолобриджида и звездата от филма “Могъщата Афродита” и носителка на Оскар Мира Сорвино. Предишни години в ложата на Лугнер са били Хари Белафонте, София Лорен, Памела Андерсън и Парис Хилтън. През 2011 година той бе съпроводен от скандалната мароканка Руби, която бе забъркана в секс афера с тогавашния италиански премиер Силвио Берлускони, а миналата година до него седяха Роджър Мур и Бригите Нилсен.
Инвестиционният банкер Оливер Прок се оказва сериозна конкуренция на Лугнер – тази година той ще се появи с двукратната носителка на Оскар Хилари Суонк.

Неизвестни факти за Оперния бал
Последните два дни преди бала в операта няма представления, а демонтажът на седалките, полагането на паркет и преобразяването на зрителната зала в бална отнема 30 часа. Вечерта преди бала се провежда генералната репетиция.
Веднага след приключването на събитието, точно в 5.00 ч. сутринта, започват “ремонтните” дейности по връщането на залата в предишния й вид. Те продължават 21 часа и се прекъсват само за традиционното представление на “Вълшебната флейта” за деца.
Всяка година в деня след бала 3500 деца от всички австрийски федерални провинции стават зрители на две представления на “Вълшебната флейта” с участието на солистите на Виенската Щатсопера и на децата от оперното училище към нея. Инструменталната част е в изпълнение на Виенската филхармония.
Оперният бал носи на Щатсопера 3,4 млн. евро приходи, а разходите възлизат на 2,3 млн. евро. Така в касата на операта остават 1,1 млн. евро чиста печалба от незабравимата бална нощ.
50 фирми от цяла Австрия работят в операта в балната седмица.
В нощта на самото събитие в сградата се намират 7230 души, от които 5150 са гостите.
Освен 144-те двойки дебютанти има 16 двойки резерва. Кастингът за дебютантите се провежда обикновено през ноември. 2013 г. сред дебютантите са младежи и девойки от 11 страни.
280 души работят в ресторантите и баровете, а 250 души е охраната.
120 музиканти се грижат за доброто настроение в осем музикални зони.
Дължината на дансинга в балната зала е 50 м. Залата е украсена с 50 000 стръка цветя.
По време на бала се сервират 800 бутилки шампанско, 900 бутилки вино, 3600 кренвирша (които във Виена наричат вюрщели), 1000 петифури и сандвичи и 800 купички гулаш. В обращение са 40 000 чаши и 4000 комплекта прибори.
Миналата година 1 680 000 зрители гледаха прякото предаване на австрийската обществена телевизия ORF от мястото на събитието - над 1 млн. са зрителите на германската 3sat, а 360 000 са били пред екраните на баварската телевизия BR.
Цената на билетите е по 250 евро, ложите са от 9000 до 18 500 евро за най-луксозните. Място за двама души край маса струва допълнително 180 евро, а резервацията на цяла маса от 360 до 1080 евро. Значително по-икономичен е вариантът с посещение на генералната репетиция – там правостоящите билети са по 15 евро, а седящите от 20 до 40 евро.
Дрескодът на бала е много строг: дамите са с дълги бални рокли, като е желателно обувките да не се виждат, а за мъжете е задължителен фракът.

 Източник и снимка:Бюро за връзки с Община Виена

 


Тагове: Виена, бал
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1068