EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виена представи двоен бюджет от 40 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена представи двоен бюджет от 40 млрд.евро

mail11:09 | 03.11.2023прегледи 954 коментарикоментари 0


Община Виена представи за първи път проектобюджет за две години за два милиона виенчани. С двойния бюджет на стойност 40 млрд. евро общината иска да гарантира стабилност и сигурност през 2024 и 2025 г. и да подкрепи местната икономика. Приоритетите в бъдещия двоен бюджет са в областта на образованието, здравеопазването, социалните въпроси, опазването на климата, както и в подкрепа на виенската икономика и пазара на труда.

Финансова ситуация е сериозно предизвикателство за всички федералните провинции и общини в Австрия поради съществуващата инфлация и сложните икономически условия.

Двойният бюджет на Виена задава необходимата рамка за действие за преодоляване на проблемите и предлага сигурност на планирането. Проектобюджетът е достъпен онлайн за всички граждани от 25 октомври до 27 ноември, когато ще се проведе публичното му обсъждане в Общинския съвет.

Гаранция за запазването на най-високо качество на живот

Виена е доказала през последните десетилетия, че като разрастващ се мегаполис винаги се фокусира върху качеството на живот на хората. Доказателство за това са и статистическите данни, според които населението на Виена се е увеличило с половин милион след падането на Берлинската стена през 1989 г. и сега тя е най-младата федерална провинция в Австрия със средна възраст от 41 години.

Новият бюджет е призван да запази високото качество на живот. За две години са предвидени общо 40 млрд. евро, от които 19,8 млрд. за 2024 г. и 20,2 млрд. за 2025 г. Средствата се насочват за инвестиции срещу рецесията и за стимулиране на икономиката. Така Виена може да остане в челните редици на международните мегаполиси като най-добрия за живеене град в света.

Очакваният дефицит за 2024 г. е 2,1 млрд. евро и около 2,2 млрд. евро за 2025 г. Това означава, че градът остава в границите на критериите от Маастрихт с нов дълг от 2,04%. Голяма част от инвестициите се финансират от собствени средства, докато останалата част са заеми. Текущата дейност в общинските структури и фирми се финансира от приходите.

20 млрд. евро за здравеопазване, социални дейности, образование и грижи за децата

Увеличението на инвестициите в областта на здравеопазването, социалните дейности, образованието и грижите за децата са политическите приоритети за следващите години. Общо близо 20 млрд. евро, тоест около половината от бюджета, са предвидени за това. Най-голямо е увеличението в здравния сектор, който при 6,4 млрд. евро получава 18,5% повече, отколкото в предходните две години.

Заедно със социалния сектор, който получава 5,6 млрд. евро и в голяма степен покрива средствата за грижи, това е отговор на демографското развитие на Виена. В момента около 100 000 виенчани са на възраст над 80 години, а около 330 000 са в пенсионна възраст. Това разбира се представлява предизвикателство за областите на здравеопазването и социалните дейности, които общината иска да подпомогне с увеличение на бюджета.

Подобна е ситуацията и с разходните приоритети за образование (+16%) и грижи за деца (+18%). Около 290 000 души във Виена са на възраст под 15 години и следователно са задължени да посещават училище. Никога досега в началното и основното училище не е имало толкова много деца, колкото сега. За Виена средствата за образование и грижи за децата са инвестиция в бъдещето на града.

Ето защо за тези сфери за предвидени около 7,4 млрд. евро, от които 4,9 млрд. евро за образование и 2,5 млрд. евро за грижи за децата. Само за безплатен обяд в целодневните задължителни училища през следващата година са осигурени 44 млн. евро.

Докато общинската енергийна компания ще продължи да инвестира в увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници, предприятието за градски транспорт ще работи с бързи темпове за преход към чиста и устойчива мобилност.

Пред следващите две години Виена ще инвестира около 3 млрд. евро в експлоатацията и разширяването на обществения превоз в града. Над 5,1 млрд. евро са предвидени за жилищно субсидиране. Тези мерки ще стимулират строителството и ще намалят безработицата в сектора. До 2025 г. в експлоатация ще бъдат пуснати 5500 нови общински жилища.

 

Снимка:© Filmspektakel

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg