EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виена показва жилище на 21-и век

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена показва жилище на 21-и век

mail07:00 | 07.03.2014прегледи 1147 коментарикоментари 0


На 7 март в присъствието на д-р Михаел Лудвиг, член на правителството на Община Виена и отговарящ за ресора „Жилищна политика, строителство и благоустройство“, в Централния дом на архитектите в София ще бъде открита изложбата “Виенският модел. Жилищна среда за 21-и век.”, която ще бъде може да бъде видяна до 28 март. Експозицията е подготвена от Австрийския културен форум Ню Йорк със съдействието на Община Виена, която има дългогодишна традиция в областта на социалната жилищна политика.
Изложбата илюстрира изключителните постижения на Виена в областта на жилищното строителство през последните пет години. Много нови жилищни проекти, намиращи се в различни части в австрийската столица, са уникални примери за иновативна архитектура, градска жилищна среда, ревитализация на квартални пространства и създаване на нови общности. Идеята на организаторите е, че не е достатъчно просто да се представи завладяващата жилищна архитектура. Затова изложбата преминава и зад фасадите, за да опише процеса, който прави възможна реализацията на жилищни проекти.
От 20-те години на 20-и век австрийската столица реализира една от най-мащабните програми за строителство на жилища, съфинансирани с бюджетни средства. Днес около 60 % от виенчани живеят в субсидирани жилища. Около 220 000 жилища са собственост на общината, което представлява 25 % от жилищния фонд. Благодарение на иновативната политика за обществени поръчки, основаваща се на т.н. конкурси за инвеститорите, непрекъснато се повишават стандартите за жилищата и качеството на строителството. Целта на конкурсите за инвеститори е да се обединят архитектурното, екологичното и социалното качество, като се запазят в същото време достъпни нива на наемите и се гарантира функциониращ многообразен социален облик във всички квартали. По този начин жилищната политика има решаващо значение за това, че за пета поредна година Виена е градът с най-високо качество на живот в света. И тъй като градът продължава да расте, и в бъдеще основното внимание ще бъде насочено към теми като интеграция и урбанистична идентичност, а изкуството в публичните пространства ще продължава да има съществено присъствие при изграждането на новите квартали.

Снимка: Общински жилища
Copyright: Община Виена
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159