EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виена обновява централен площад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена обновява централен площад

mail08:01 | 24.07.2023прегледи 692 коментарикоментари 0


Разположен между централната улица Грабен и двореца Хофбург, Михаелерплац е едно от най-посещаваните места в центъра на Виена, където всеки минава, но никой не остава за по-дълго. Това скоро може да се промени, тъй като до края на 2024 г. пространството ще бъде санирано и адаптирано към климатичните промени, като същевременно се запази историческият му характер – разбира се, в съответствие с разпоредбите за защита на паметниците на културата.

На площада ще бъдат засадени девет едрогабаритни декоративни дървета, за които в земята е направена специална конструкция. Благодарение на това, сводоветe на разположените под площада древни подземия няма да бъдат унищожени, а корените на дърветата ще имат достатъчно място за растеж. Ремонтът включва и подмяна на паважната настилка, благодарение на която по площада ще могат удобно да преминават инвалидни колички, велосипедисти и пешеходци. След санирането на площада ще се появят многобройни цветни лехи, пейки и пет чешми за питейна вода. Пред една от най-интересните сгради на австрийския архитект Адолф Лоос, известна като Къщата на Лоос, ще бъде изграден фонтан  с 39 фонтанни дюзи. Той ще служи за разхлада в горещите летни дни и ще приканва минувачите да се спрат там за кратка почивка или за среща с приятели. В бъдеще на площада ще има и четири стоянки за известните виенски файтони, други десет ще бъдат обособени на близката Шауфлергасе. 

Планирането на ремонта беше усложнено от факта, че централният елемент на площада са останките от сгради от римско време, чиято архитектурна концепция е дело на австрийския архитект Ханс Холайн в началото на 90-те години. Днес не само разкопките, но и архитектурното им представяне в рамките на съвременния град е защитено като паметник на културата. Свободните площи сред тях ще бъдат озеленени, осветлението ще бъде обновено.

Ремонтните дейности трябва да започнат през февруари 2024 г. Проектът е на обща стойност 8,5 милиона евро, като 800 000 евро ще бъдат покрити от частни спонсори.

Снимки: © ZOOMVP / Mobag

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg