EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виена: Нелегалните без право на убежище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена: Нелегалните без право на убежище

mail06:11 | 07.06.2016прегледи 1277 коментарикоментари 0


Австрия предлага връщането или въдворяването в центрове на мигрантите, които се доближават до европейските брегове с лодки през Средиземно море, предаде ДПА.
Стотици хиляди мигранти, които чакат в Северна Африка удобна възможност, за да пътуват през Средиземно море до Европа, трябва да разберат, че ако те бъдат спасени от водите на морето, това не означава, че те са получили входен билет за Централна Европа, заяви пред в. "Пресе" австрийският министър на външните работи Себастиан Курц.
ЕС трябва ясно да постанови, че всеки, който се опитва да влезе в Европа нелегално, трябва да изгуби правото си на убежище, допълни Курц.
Той каза, че молбите за предоставяне на убежище трябва да идват от центрове на ООН в Северна Африка.
Австрия въведе гранични проверки през септември миналата година в отговор на нарастването на потока от мигранти и кандидати за убежище, идващи по балканския миграционен път, припомня ДПА.
Австрийският министър на външните работи предложи, ЕС да базира миграционната си политика на австралийския модел. Той каза, че след като Австралия е взела решение да спира лодките с мигранти и да връща мигрантите у дома, или да ги въдворява в офшорни центрове, няма случаи на мигранти, умрели при опит да достигнат бреговете на страната.
В петък 117 тела бяха открити край бреговете на Либия, след като лодка с мигранти потъна край бреговете на гръцкия остров Крит.

Политическите наблюдатели тук коментират, че с настъплението си външният министър застрашава в известна степен и новият старт на коалицията между Австрийската социалдемократическа партия и Австрийската народна партия, преструктурирана само преди няколко седмици, която току-що започна общи действия и по темата овладяване на бежанската криза. Централата на Социалдемократическата партия е отказала прави коментар на предложението на министъра. Това се посочва в специален репортаж от Виена за БТА.
Изявления за медиите направи съветничката по интеграцията във Виенската община Сандра Фрауенбергер, членка на социалдемократическата партия, която обвини външния министър, че защитава "миграционна концепция от деветнайсети век" и сочи за пример държава като Австралия, "чиито правила за имиграция са оспорвани остро в международен план". Необходими са, продължава Фрауенбергер, решения, които дават защита на хората, без това да претоварва Европа.
Опозиционните партии изразиха остра критика към изявленията на министъра. Генералният секретар на Австрийската партия на свободата Харалд Вилимски окачестви думите на Курц като "връх на неправдоподобността и лицемерието на Австрийската народна партия".
Изявленията бяха осъдени и от говорителката по въпросите на човешките права на Партията на зелените Алев Корун, според която правото на защита от преследване е исторически извоювано хуманно право. Игра с огъня е желанието то да бъде премахнато поради вътрешнополитическо набиране на точки.
Депутатката от групата на партията НЕОС Ангелика Млинар заяви, че работа на Курц е да намери общата европейска линия по въпроса с бежанците. Не е подходящо да се правят сравнения с начина на действие на други континенти и в други векове.
На темата проблемът с бежанците и начините за овладяване на кризата беше посветена и едночасова телевизионна дискусия.

Либия отказва да приема мигранти от Европа

Либия не е съгласна да приема в страната мигрантите, които през територията ѝ се опитват да достигнат до Европа. Това каза премиерът на правителството на националното единство Файез Сарадж в интервю за вестник Die Welt.
„Ние няма да се съгласим да приемаме обратно мигранти от ЕС. Европа трябва да намери начин да ги връща в родината и. Те не могат да живеят с нас. Ситуацията с мигрантите, пристигащи при нас от юг, е напълно различна от тази в Турция“, казва той.
Според него проблемът с увеличения миграционен поток „трябва да се решава в страните, откъдето тръгват мигрантите. Те се нуждаят от политическа и икономическа стабилност и шанс за развитие“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165