EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виена кани туристи в малките и непознати квартали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена кани туристи в малките и непознати квартали

mail11:09 | 01.11.2023прегледи 464 коментарикоментари 0


Половината от туристите, посещаващи Виена, вече са били тук и друг път и познават основните забележителности на града. Социологически проучвания показват, че една трета от тях посещават града редовно. Всички те търсят нови, автентични преживяване и срещи с местните жители. От 2017 г. Виенският туристически борд провежда ежегодно проучване сред жителите на Виена и резултатите показват, че девет от всеки десет виенчани имат положително мнение за туризма в града. Подобно е мнението и сред гостите на Виена, където девет от всеки десет от тях с радост препоръчват този град като желана дестинация. Нашата цел е да запазим тези високи нива на посещения и одобрение на туризма от гражданите, казва директорът на Туристическия борд Норберт Кетнер. Целта на подготвената програма за следващата година е да се гарантира, че целият град ще има полза от туристическия бизнес, включително и околностите на Виена. Градът прави крачка напред в развитието на качествен туризъм, използвайки съществуващата инфраструктура. Допълнителна полза за виенчани е облекчаването на най-натоварените части на града. 

Да усетиш виенския начин на живот 

Фокусът на туристическата 2024 г. е върху превръщането на единадесет по-малки виенски квартала, които имат свой собствен характер, облик и социална динамика, в интересна туристическа дестинация. По света кварталите се наричат с различни имена – в Ню Йорк те са Neighborhood, в Мадрид Barrio, в Берлин Kiez, а във Виена такива градски квартали или махали се наричат Grätzel. Това са малки градски райони с по няколко улици. Повечето от тези квартали са възникнали от някогашните селища извън тогавашния център на града, днешния първи район. Центърът на кварталите обикновено е пазарът или централният площад и прилежащите улици. Особеното във виенските квартали е, че те често нямат официално определени граници, нямат начало и край.

Всеки квартал има свои забележителности, своя публика, свой характер и чар. Кафенетата, ресторантите и магазините са място за срещи, разговори и творчество, които привличат все повече посетители в следпандемичната ера на пътувания. Това разнообразие прави Виена по-интересна и позволява на гостите да се потопят в живота на местните, като се докоснат до истинската виенска култура. Всичко това създава усещането за прословутия виенски начин на живот, който може да бъде доловен само чрез сетивата и играе важна роля както за жителите, така и за гостите на космополитна Виена. Кварталите могат да бъдат разгледани с помощта на официалното туристическо приложение на Виена "ivie". Цифровият пътеводител разказва всичко не само за забележителностите на Виена, от Шьонбрун до Пратера, катедралата "Свети Стефан" и булеварда Рингщрасе. Приложението не просто знае къде да ви заведе, то познава Виена като дланта си и показва на гостите непознати страни на града. Ivie редлага полезни съвети, разказва любопитни анекдоти и много истории за специални места из цяла Виена. Сред кварталите, включени в туристическата програма за 2024 година, са Фрайхаусфиртел в близост до пазара Нашмаркт, Кармелитерфиртел в 18-и район, където и до днес живееят представители на еврейската общност, и Сервитенфиртел, известен още и като Малкия Париж.


Снимки:

© WienTourismus/Paul Bauer

© WienTourismus/Erli Grünzweil

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg