EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виена има 30 доставчици на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена има 30 доставчици на газ

mail18:40 | 25.04.2017прегледи 1235 коментарикоментари 0


Какви са източниците за отопление на жилищните и обществените сгради във Виена? Този и други въпроси EconomyNews.bg отправи към експертите от Wien Energie, с любезното съдействие на Eurocomm-PR Виена-София.

Статистически погледнато делът на газа във Виена е около 50%, централното парно отопление към 36%, посочват от Wien Energie. Останалото се поделя между други енергоносители: петрол, пелети, електрическо отопление. Енергийният пазар в Австрия, респективно във Виена, е либерализиран преди много години. Днес само в района на Виена и околностите й има около 30 доставчици на газ. Wien Energie е един от тези доставчици и предлага освен това топлофикационни решения или децентрализирана топлинна енергия (например топлинна енергия от слънчеви панели и котли на база природен газ, фотоволтаици и топлинни помпи).

Относно цените, компанията не предоставя детайлна информация. Нашата справка показва, че месечният разход за жилище от 85 кв. м. във Виена общо за електричество, отопление, вода и отпадъци възлиза на 180 евро (numbeo.com). Според други обобщени данни цената за природния газ, който домакинствата плащат годишно е от 250 до 540 евро (при единична цена от 0.0493 евро/ kWh., Евростат).

Каква е цената на електроенергията? Какъв е делът на използващите електричество за отопление?

Wien Energie: Енергийният пазар в Австрия, респективно във Виена, е либерализиран. Към момента само във Виена и околностите й около 50 доставчици на електроенергия предлагат повече от 100 продукта на потребителите. Wien Energie е един от тези доставчици.

Какъв е делът на ВЕИ-източници в енергийния микс на Виена?

Целта на Wien Energie е до 2030 г. да се повиши делът на енергията от възобновяеми източници в производството на електроенергия до 35%. В момента нейният дял е около една четвърт.

Бихте ли разказали повече за амбициозния проект на Wien Energie за изграждане на соларни инсталации по покривите на жилищни сгради и какъв ефект очаквате от това – като цени за крайния потребител?

Нуждите на клиентите се променят. Те все по-често искат да участват в екологично производство на електроенергия. Затова преди пет години Wien Energie въведе своя модел на гражданско участие в проекти за използване на вятърна и слънчева енергия. Концепцията е насочена основно към жители на градове и хора, които живеят в апартаменти и няма как да имат своя собствена фотоволтаична система. Търсенето е много висока. Досега близо 10 000 души са участвали в 28 проекта (24 със слънчева, 4 с вятърна енергия), като са инвестирани 33 милиона евро.

Какъв е подходът към потребители с неплатени сметки, без значение какъв източник за отопление и получаване на електроенергия имат?

Както във всяка друга компания и във Wien Energie при просрочване на плащанията се прилага регламентираната от закона процедура за събиране на вземанията. Чрез нашия отдел "Обслужване на клиенти" има възможност неизплатените суми да се отложат, респ. да се сключват споразумения за плащане на части. От клиента зависи, до каква степен тези споразумения ще се спазват. В краен случай обаче може да стигне до прекратяване на договора от странана Wien Energie (доставчици на енергия, електричество и газ), както и предаване на задълженията към агенция за събиране на вземания или адвокатска кантора. При централното отопление поради отказ от плащане може да се стигне до прекъсване на доставките на топлина. Но дори и тогава преди това трябва да се мине през процедурата на ускореното съдебно производство. В случаите на клиенти от групата на т.н. "тежки социални случаи" заедно с наблюдаващата социална институция се работи за намиране на устойчиви решения. При нужда сроковете за плащане на дължимите суми респ. споразуменията за плащане на части могат да бъде удължени и адаптирани към ниските доходи. Предложенията за решаване на проблема се такива, че да могат да бъдат изпълнени с висока степен на вероятност от страна на клиента, независимо от трудните житейски обстоятелства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg