EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Виена изгражда речен изследователски хъб

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена изгражда речен изследователски хъб

mail10:55 | 04.10.2022прегледи 4818 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, специален пратеник на EconomyNews.bg  във Виена

Как да се управляват ефективно реките, които от векове са притегателно място за хората, заради корабоплаване, питейна вода, енергия, отдих…

 Как може да се намали затлачването на пространството на резервоара при използване на водноелектрическа енергия например?  Или как да гарантираме, че корабът има необходимата дълбочина на фарватера?  Кои задържащи басейни са необходими за управление на риска от наводнения?  Как може да се укрепи екосистемата чрез ренатуриране на брегове и свързване на водни тела?

За да отговорят на всички тези, а и на много други въпроси от практиката, във Виена се изгражда „Лабораторията по хидравлично инженерство”, чийто ръководител е проф. Хелмут Хаберсак от Университета за природни ресурси и науки за живота във Виена. „За мен лично проектът е сбъдната мечта“, обяснява той и допълва, че идеята за изграждане на тази уникална лаборатория е от 2010 г.

 

Идеята

Много връзки между водния транспорт, морфологията на реките, екологията и въздействието на речните инженерни мерки са неясни. Въпреки точността на числените модели, много области имат нужда и от физически модели, за да решат един или друг проблем.

Мащабът на модела играе решаваща роля особено при реките. Колкото по-голям е мащабът, толкова по-точни резултати могат да се очакват. Най-оптималният вариант са експериментите в мащаб 1:1, но те са възможни само при мащабни лабораторни тестове.

С дебит от 10 000 литра в секунда, който се постига без помпи, хидротехническата лаборатория, за която разказва професорът, отговаря на всички изисквания за провеждане на такива експерименти в естествен мащаб и по този начин създава научната основа за устойчиви мерки на река Дунав или други реки.

Фактите

Хидравличната инженерна лаборатория (RRMC)  във Виена, е с уникален в световен мащаб лабораторен дебит до 10 m3/s без помпи

Общата инвестиция е 45 млн. евро от еврофондове, държавен бюджет и общински финанси.

Проектът стартира на през юни 2017, завършването е планирано за 31 декември 2022, но по-реалистично е това да се случи в първите месеци на 2023 година.

Проектът

Като част от проекта се изгражда канал с дължина 100 метра и ширина 25 метра, който ще бъде залят от изследователския канал на Университета за природни ресурси и природни науки между р. Дунав и канал на Дунав, който съществува от 2014 г. с максимална дълбочина на водата три метра и дебит от 10 000 литра в секунда.

Това дава възможност да се провеждат експерименти в мащаб 1:1 с естествен приток. Проектът свързва закрити, открити и виртуални поточни лаборатории, тъй като лабораторните канали и модели могат да се управляват както в самата сграда, така и на открито и също така да функционират като хибридни модели във взаимодействие с компютърни модели.

Чрез подобряване на разбирането на процеса в рамките на тестовете на физическите модели е възможно разработването на числени компютърни модели - това води до значително разширяване на лабораторните дейности.

Ефектът за региона

Проектът първоначално означава укрепване на изследователската и бизнес локация на Виена във връзка с Долна Австрия. В последния етап до 100 работни места ще бъдат директно свързани с хидротехническата лаборатория.

Очаква се броят на участващите учени да бъде много по-голям. Създава се хъб за иновации, за изобретатели и за международно изследователско сътрудничество в хидроинженерството.

В дългосрочен план резултатите от изследването ще допринесат за адаптирането към изменението на климата в областите на управление на риска от наводнения, управление на риска от суша, устойчива водна енергия, корабоплаване и екосистемни услуги.

 Това дава важна представа за мерките, които ще подобрят функционалността на река Дунав - но също и на други речни системи - като ключов фактор за устойчиво регионално развитие.

Добавената стойност на един европроект

Хелмут Хаберсак: „Изграждането на хидроинженерната лаборатория не би било възможно без финансиране от ЕС и национално съфинансиране. Фактът, че беше възможно да се насърчи инфраструктура с проекти на ЕС в четири програми и с национално съфинансиране от четири министерства и две държави, досега беше характеристика на ЕС.

със съдействието на Община Виена и  www.eurocommpr.at/bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg