EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виена: 190 сгради с централно охлаждане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена: 190 сгради с централно охлаждане

mail13:00 | 20.08.2023прегледи 1730 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, специален пратеник на EconomyNews.bg във Виена

Колкото е по-горещо, толкова по-голямо е търсенето на охлаждане. При централното охлаждане в горещи дни с над 35 градуса Целзий е необходима около три пъти повече мощност отколкото в обикновени летни дни.

Повишава се необходимостта от екологични решения: затова общинското дружество Wien Energie от около 15 години усилено разширява централното охлаждане, казва в интервю за EN.bg Александер Хор от дружеството.

Технологията спестява 70% от енергията и 50% от емисиите на СО₂ в сравнение с обичайните климатични инсталации. Заедно с Париж, Стокхолм и Хелзинки Виена е сред столиците на централното охлаждане в Европа. 

Днес общинското дружество управлява мрежа на централното охлаждане с дължина от 28 километра и осигурява на 190 сгради екологична климатизация.

Сред захранваните сгради са Виенския университет, Народната банка, най-голямата болница във Виена АКН, парламента, кметството, музеят за приложни изкуства МАК, кампус Австрия (Campus Austria) и множество хотели.

Но и много новопостроени жилищни сгради, като например в квартала до Северна гара или около Централна гара, вече ползват централно охлаждане.  

До 2030 г. Wien Energie иска да увеличи охладителната мощност на 370 мегавата, за да може да охлажда целия център на града. С тази мощност Виенска енергия ще може да охлажда площ от 7,3 милиона кв. м., което е повече от площта на Пратера във Виена.

За да се постигне тази цел, дружеството разширява мрежата на централното охлаждане на известната улица Рингщрасе и изгражда охладителна централа в новия кампус на Медицинския университет в девети район на града. Общо ще се инвестира в следващите пет години 90 милиона евро за разширяването на мрежата за централно охлаждане. 

Как функционира централното охлаждане?

Централното охлаждане се нуждае от собствени централи. С високоефективни машини се генерира хладина под формата на студена вода. За задвижване на машините освен електричество се използва и топлина, през лятото тя е предимно остатъчна топлина от изгарянето на отпадъци. Така както през зимата виенските отпадъци топлят града, така през лятото го охлаждат. Използването на тази налична енергия е особено ефективно.   

По собствена мрежа охладената до около 5-6 градуса по Целзий вода се транспортира директно до получателя и там се разпределя по охладителната система на сградата. Това може да са тръби в бетонните стени на сградата или вентилаторни конвектори в помещенията. Водата поема топлината от съответната сграда и я транспортира вън от нея. Обратното охлаждане също се извършва централно, напр. с речна вода.

Централното охлаждане във Виена в числа

Обща охладителна мощност: 200 мегавата

Дължина на мрежата: около 28 километра

Захранени сгради: 190

Актуален брой охладително локации: 7 централи за охлаждане, свързани към мрежата, 15 децентрализирани решения

 

 

Особен интерес в центъра на града

Особено в гъсто застроения център на града има търсене на централно охлаждане. Защото обикновените климатични инсталации не само изразходват повече енергия, но и се нуждаят от значително повече място. Освен това на покрива трябва да бъдат инсталирани съоръжения за обратно охлаждане, които често не отговарят на изискванията за закрила на паметниците и които загряват околната  среда и освен това заемат място, на което може да има растения или фотоволтаични инсталации.   

Предимства на централното охлаждане

Централното охлаждане като екологична опция има няколко предимства:

Най-екологична форма на охлаждане: Централното охлаждане спестява около 50% от емисиите на CO2 в сравнение с обичайните климатични инсталации. Освен това топлината от обратното охлаждане може да бъде използвана в топлопреносната мрежа. Чрез централното производство на охлаждането се намалява използването на охлаждащи материали, които произвеждат парникови газове, и охлаждането се произвежда особено ефективно.  

Подобрява се локалния микроклимат, тъй като за централното охлаждане не е необходимо да се инсталират съоръжения за обратно охлаждане върху фасадите на сградите. Така например няма повеи от топъл въздух на тротоарите и отпада шума от уредите за обратно охлаждане.   

Повече място: С отпадането на съоръженията за обратно охлаждане на фасадите и на покрива се отваря място напр. за балкони или барове на покрива.   

Централна поддръжка: За разлика от обичайните климатични инсталации централите за охлаждане могат да бъдат поддържани на едно място – по този начин особено ефективно се осигурява охлаждането.

със съдействието на Виена International Offices - Sofia

снимка: Кметство Виена, сн.:Wiener Rathaus


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158