EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Видин иска тунел под „Петрохан”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Видин иска тунел под „Петрохан”

mail17:00 | 23.07.2013прегледи 1008 коментарикоментари 0


Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов предприе отново действия по реализацията на проекта за изграждането на пътен тунел под прохода „Петрохан”. Той съобщи за това на първата си пресконференция, месец след началото на втория си мандат като областен управител.
За осъществяването на проекта инж. Кръстьо Спасов е потърсил съдействието на министъра на инвестиционното проектиране проф. д-р арх. Иван Данов. В писмо до министър Данов той поставя въпроса относно възможностите за възлагане на предпроектни проучвания за изграждането на тунел под Старопланинския проход „Петрохан”.
„Изграждането на тунела е особено актуално поради факта, че в този участък пътят „София – Монтана” се явява най-късата връзка по направление на коридор №4”, подчерта областният управител. Той уточни, че с изграждането на обекта трасето ще се скъси с 46 км. В момента пътят в участъка Монтана – София през прохода „Петрохан” е с обща дължина 99 км. и е трудно проходим през планинската част, особено при зимни условия.

Строителството на тунел под прохода „Петрохан” е приоритет в Регионалния план за развитие на Северозападния район за планиране за следващия програмен период 2014-2020 г. Ускоряването на реализацията му става особено наложително след пускането в експлоатация на моста при Видин – Калафат. Директната и по-къса пътна връзка през планината е добра алтернатива за натовареното движение по автомагистрала „Хемус” в участъка „Ботевград – София”. Тя ще осигури значителна икономия на време и гориво при транспортирането на пътници и товари, и подходящи условия за интензивния вътрешен и международен автомобилен трафик. С изграждането на тунела, този участък от транспортен коридор №4 ще отговаря на всички съвременни изисквания за бързо и удобно придвижване в посока Видин – Кулата - Солун, Гърция.
За изграждането на тунела под „Петрохан” има разработени 3 варианта - с дължина от 7,105 км до 9,201 км. Прогнозната стойност на инвестиционните разходи е изчислена на около 200 млн. евро. Областният управител на Видин припомни, че през 2008 г. Министерството на транспорта е обявило открита процедура по ЗОП, която впоследствие е била прекратена, за „Предпроектно проучване по направление на път II-81 „София-Гинци-Петрохан-Монтана” като експресен път, с възможност за изграждане на пътен тунел при Петрохан”.
Източник: Областна управа Видин
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg