EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Видеоклипове измерват знанията на кандидат-шофьори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Видеоклипове измерват знанията на кандидат-шофьори

mail18:20 | 05.07.2023прегледи 499 коментарикоментари 0


Интерактивни видеоклипове в теоретичните изпити ще измерват знанията на кандидатите за шофьори. Видеоматериалите бяха представени  от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.

„Eдна от най-големите разлики между новите и опитните водачи е бързината, с която забелязват и реагират на опасностите. Съчетаването на изпитни въпроси с графични изображения и на интерактивни видеоклипове, ще помогне да се оценят по-ефективно реакциите на изпитваните“, каза заместник-министър Недялков. По думите му допълнителните елементи в теоретичните изпити ще помогнат на новите водачи да бъдат по-добре подготвени, така че да пазят и себе си, и околните. Това ще доведе до повече отговорни водачи на пътя и до по-малко инциденти, бе категоричен Димитър Недялков.

Деветдесет и девет процента е сигурно, че неподготвени кандидати не могат да преминат теоретичните изпити, коментира Бойко Рановски. Към момента 30 процента от явилите се отпадат поради недостатъчна подготовка.

Включването на видеоклипове в теоретичните изпити за придобиване на правоспособност за управление на автомобил влезе в сила от 1 юли 2023 г. Те са разработени от  университетски екип и са по модел на визуалните материали за изпитите в Германия. Тяхното съдържание е консултирано с школите за подготовка и е преминало обществено обсъждане.

Всеки изпитен тест ще съдържа по 2 въпроса, онагледени с интерактивни видеоклипове. Всеки от включените в конкретен тест видеоклипове ще може да се гледа от кандидата до 3 пъти, след което той ще трябва да отговори на въпрос във връзка с представената ситуация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg