EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Взрив със сила 10 тона тротил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Взрив със сила 10 тона тротил

mail11:15 | 07.06.2012прегледи 759 коментарикоментари 0


Има първоначални сведения, че не са спазвани правилата на технологичния процес и дисциплина, което е довело до взривовете в складове на фирмата Берета Трейдинг, коментира военният министър Аню Ангелов. Той даде пример за намерения в района GSM апарат, което показва, че не са спазвани строго мерките за безопасност.
Министър Ангелов съобщи още, Министерството на отбраната има договори за утилизация на излишни боеприпаси с частната компания, като уточни, че количеството е около 272 т. Той обаче подчерта, че това не е единствената дейност на компанията и че само нейният собственик може да даде информация за количествата боеприпаси, които се съхраняват в складовете на фирмата. По разчет на експертите взривът е бил със силата на 10 тона тротил, което означава, че освен извършваната утилизация, в този цех са били складирани и допълнително количество боеприпаси.
Министърът посочи, че в Министерство на отбраната не се води регистър на фирмите, които съхраняват и складират боеприпаси, но поясни, че досега по договори за утилизация с Министерството на отбраната са работили три фирми: „ТЕРЕМ“ ЕАД, „Дунарит“ Русе и „Берета Трейдинг“. Той обяви, че е предложил промяна в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, който да разшири кръга от потенциални участници в утилизацията и до европейски компании с развити технологии и да се даде възможност боеприпаси, които подлежат на утилизация, да се изнасят извън страната и да бъдат унищожавани в специални заводи, защото по сега действащата законова уредба всичко, което остане след утилизацията, трябва да се върне в Министерство на отбраната.


 


Тагове: взрив, тротил
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954