EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Взрив в „Арсенал” – инцидент или умишлен акт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Взрив в „Арсенал” – инцидент или умишлен акт

mail08:07 | 15.06.2014прегледи 1336 коментарикоментари 0


Взрив в оръжейния завод “Арсенал” в Казанлък предизвика пожар късно в петък вечерта. Запалване на барут в склад е причина за инцидента, при който няма пострадали.

Шефът на “Арсенал” Николай Ибушев заяви, че пожарът е избухнал от самозапалване на нитролента. Според директора на полицията в Стара Загора обаче, запалилото се вещество е друго, съобщи БНТ.

Комисар Иван Чолаков, директор ОД на МВР-Стара Загора посочи:

Това е барут. Това са данните, които сме получили от фирмата, така че това е, което мога да ви кажа… Към настоящия момент не можем да говорим за умисъл, но какви точно са причините може би ще се изясни, когато приключи огледа.

Към момента няма опасност от избухване на нови взривове, съобщиха от полицията. Служители на регионалната екоинспекция са поискали да извършат измерване за замърсяването на въздуха в региона в следствие на пожара, но от ръководството на “Арсенал” им е отказан достъп до мястото на инцидента с мотива, че нямат нужните застраховки. Засега разследващите не могат да кажат категорично дали има умисъл или инцидентът е станал случайно. Районът продължава да е отцепен, огледите продължават.
 

„Арсенал“ АД е най-старото предприятие от отбранителната индустрия и най-голямото в сектор машиностроене в страната. Специализиран в областта на машиностроенето и производството на стрелково и артилерийско въоръжение, боеприпаси, барути, капсули, пиротехнически изделия, твърдосплавни инструменти и др.

През 1989-90 г. започва производството на нови машинни центри по лиценз на японската фирма “Ямазаки”. Оборудва се завод за производство на твърдосплавни смеси и пластини и на монолитна модулна система “Варилок” по лиценз на шведската фирма “Сандвик Коромант”. Открива се и завод за синтетичен диамант, съвместно със специалисти от Института за свръхтвърди материали – Киев, а от 1996 г. започва производството на инструментодържачи по лиценз на “ВАЛТЕР” АГ – Тюбинген, Германия. Модифицират се фрезовите и пробивните машини, разширява се производството на прибори, приспособления, и инструментална екипировка. От 3 декември 1999 г. “Арсенал” става акционерно дружество с широка и многомащабна дейност. Новата европейска и евроатлантическа ориентация на Република България определя и новите насоки в производството и търговията. Бързата адаптация на фирмата към новите пазарни условия налага усвояване и производство на нови продукти. Видоизменени са традиционните автомати, някои от които предназначени специално за службите за бързо реагиране, за борба с безредиците и организираната престъпност. За такива цели са създадени и звуково-светлинни ръчни гранати. Стрелковото оръжие е с калибър, съответстващ на стандартите на НАТО.

Основан е в Русе през 1878 година като Русенски артилерийски арсенал след изтеглянето на руските войски след завършването на Руско-турската война на основата на машини, съоръжения, технологии, резервни части и опит, които са имали руските работилници, съпровождащи армията. В началото на 1891 г. след обединяването на България оръжейната фабрика е преместена в София и приема името Софийски артилерийски арсенал. След Първата световна война през 1924 г. по стратегически причини цялото оборудване, документация и част от специалистите са преместени в Казанлък, чието разположение в Розовата долина е стратегически по-добре защитено и на централно място в България, под името Държавна военна фабрика. Нейно основно предназначение е да произвежда и поправя всички военни материали, необходими на армията, полицията, пограничната стража и други охранителни органи в държавата, както и изпитания на нови образци. От 1988 година носи днешното си име „Арсенал”.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg