EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Взрив в поделение на ВМЗ-Сопот

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Взрив в поделение на ВМЗ-Сопот

mail07:55 | 22.03.2015прегледи 1210 коментарикоментари 0


„Ситуацията е овладяна от самото начало и не е имало опасност от човешки жертви. Изключитено хладнокръвно и своевременно се е реагирало“, заяви министър Лукарски от с. Иганово, където по-рано избухна пожар в шести холандски склад, част от поделение към ВМЗ – Сопот, съобщи Министерството на икономиката. Министър Лукарски поясни, че няма пострадали и всички жители на селото, които по-рано бяха частично евакуирани, са се завърнали по домовете си. Той подчерта, че опасност няма, като вторични взривове не е имало от близо час и половина, а екипите на пожарната гасят частичните горски пожари, възникнали вследствие от взрива в един от складовете.

Взривът е възникнал в склад, в който се съхраняват боеприпаси. Там няма производствена дейност, няма и работници. Причините за взрива тепърва ще бъдат установявани от експертите, поясни министър Лукарски, като уточни, че технологичното време преди те да могат да влязат в склада е 24 часа. Той призова да се изчака тяхното становище и да не се правят хипотези. „РИОСВ Пловдив ще направят замервания, но нека изчакаме резултатите“, посочи министър Лукарски. „Нека да оставим експертите да си свършат работата. Най-важното е, че от самото начало се е реагирало адекватно и не е имало опасност.“ Поддържахме постоянна връзка с изпълнителния директор на ВМЗ - Сопот инж. Иван Стоенчев.

Информацията по-рано

На 2-3 километра от с. Иганово е станал взрив в склад, който е поделение на ВМЗ-Сопот. Няма данни за пострадали и опасност за населението, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов пред БНТ. Двамата пазачи на склада са живи.

Над 250 жители на с. Иганово са евакуирани, това съобщи за Радио Фокус – Пловдив, кметът Стефан Данчев.Той уточни, че сред жителите на селото има голяма паника. Пламъци не се виждат, но в продължение на час се чуват гърмежи. Хората напускат с. Иганово при свои близки в Карлово и Сопот.

Село Иганово се намира на 12 километра западно от Карлово, област Пловдив, и на около 18 км от Сопот.

Според областния управител на Пловдив Розалин Петков в момента не би трябвало да има хора в склада. Там се съхраняват всякакви видове боеприпаси и готова военна продукция, по информация на 24 часа.

Канонадата е започнала около 19. 40 часа. По сведения на очевидци, небето се е осветило все едно от заря. Линейки бързат към мястото, но според кмета на Сопот Веселин Личев, заводът в момента не е работел, няма втора смяна, така че той лично се надява да няма жертви. За БГНЕС той каза още, че няма повече информация. Огнените кълба се виждат от Калофер и Розино, хората от Иганово масово се изнасят. Около 60 коли от Розино са на площада в Кърнаре. Цехът се намира на около два километра от Иганово.

Заради взривовете е затворен за движение пътят София-Бургас в района на с.Иганово. Органите на "Пътна Полиция" регулират движението по обходни общински пътища.

Припомняме, че 13 мъже и две жени станаха жертвите на взрив в завода в Горни Лом. Взривът станал във фирма "Видекс", бившият завод "Миджур", който произвежда взривни вещества за граждански цели и обезвреждане на боеприпаси.

През юни миналата година взрив в оръжейния завод “Арсенал” в Казанлък предизвика пожар. Запалване на барут в склад бе причина за инцидента, при който нямаше пострадали.

“Вазовски Машиностроителни заводи” АД е най-голямото предприятие от военнопромишления комплекс в България.
Първата копка на създадената през 1936 г. Държавна военна фабрика е направена на 9 юни – Спасов ден.


Тагове: ВМЗ Сопот, взрив
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg