EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Вече 1 милион руски туристи в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вече 1 милион руски туристи в България

mail11:00 | 14.10.2013прегледи 1368 коментарикоментари 0


Над 1 млн. рускоговорящи туристи са посетили България през тази година, твърди Благой Рагин, председателя на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска  асоциация /БХРА/. Тези данни той представи в Пампорово на Международното туристическо изложение "Планините на България - гостоприемство в четири сезона".
През летния е отбелязан ръст на туристи от 5.4% според Анелия Генова, директор на дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма" в МИЕ, като най-голямо е увеличението при туристите от Русия - близо половин милион руски летовници са почивали у нас, а ръстът в сравнение с 2012 г. е 12.3 на сто.
Въпреки различието в данните Благой Рагин поиска сериозно облекчаване на визовия режим за рускоговорящи туристи и от страните на ОНД, както и на тези от Турция. Идеята е за многократни входни визи за срок от 5 години. От хотелиерската асоциация заявяват, че сегашните процедури около издаване на визи се превръщат в спънка за разширяване на туристическия поток от въпросните дестинации.
Общо 3.5 милиона туристи са почивали в страната ни през летния сезон, като най-големият ръст се отбелязва от руския пазар, информира още Анелия Генова. Тя посочи на второ място като пазар за летните ни дестинации клиентите от Германия - общо 451 хил. туристи и 7.7 процента ръст в сравнение с предишното лято.
При украинския пазар увеличението също е осезаемо - 13.5 на сто. Туристите от Турция са 110 хил. с увеличение от 29.8 процента. Британските туристи през летния сезон са били 141 хиляди. Наблюдава се и едно завръщане, макар и по-бавно, от пазари като Дания, Норвегия, Швеция и Финландия, коментира Анелия Генова. Тя прогнозира, че се очаква силен зимен сезон с ръст на записванията от Русия и Украйна, както и присъствие на традиционни клиенти като британски и балкански туристи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg