EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВЕЦ над село Мала Църква незаконен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВЕЦ над село Мала Църква незаконен

mail12:30 | 20.10.2010прегледи 2311 коментарикоментари 1


От заповед на кмета на Община Самоков от 11 октомври 2010 г. става ясно, че при изграждането на скандалния мини ВЕЦ при река Леви Искър в Рила планина действително са извършени нарушения и строителството е спряно.
Представители на коалицията от природозащитни организации „За да остане природа в България” обаче са обезпокоени, че общината не е изяснила своите аргументи и мотиви да спре строителството и това може да е само временен ход, който да даде възможност на инвеститора да узакони действията си.
Припомняме, че в началото на септември Регионална дирекция по горите – София установи незаконно изсичане на дървета при изграждането на ВЕЦ-а. Дирекцията за национален строителен контрол и Министерство на околната среда и водите също започнаха проверки след многобройни сигнали от граждани заради разрушените туристически пътеки и корито на реката. Районът е един от най-красивите участъци на Рила и е любимо място на местните хора за алтернативен туризъм. В същото време с жителите на с. Мала Църква не е било проведено обществено обсъждане за инвестиционните намерения в района и те не са обжалвани в законовия срок.
При разследване на журналисти и заинтересовани граждани стана ясно, че инвеститорът в това съоръжение е Славейко Гергинов (фирма "Хидро Еко Ват" ООД) – местният представител на застрахователната компания „Лев инс”.
Природозащитниците припомнят, че реката е едно от последните находища на рядък вид риба – главоч(Cottus gobio), защитен според европейското законодателство и България е длъжна да го опазва въпреки, че към момента въпросната територия все още не е включена в европейската екологична мрежа Натура 2000.
Оказва се, че Регионалната инспекция по околната среда и водите – София е одобрила оценката за въздействие върху околната среда на инвестиционното намерение, без да вземе предвид последните научни данни за биологичното разнообразие в района. Сега казусът е в ръцете на екоминистъра Нона Караджова, която може да забрани изграждането на ВЕЦ-а на основание на чл. 122 от Закона за биологичното разнообразие. Така министърът може да спести на България опасността от нови проблеми с Европейската комисия. До момента обаче единствено МОСВ не е реагирало с официален отговор по сигналите.
 


 
Коментари
 
28 - 03-11-2010 г. 23:26:48

А ащо никъде не се споменава,че над Мала църква си има ВЕЦ от 100 години и той до момента е действащ?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg