EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВЕЦ–ве на р. Въча гълтат водата на три градчета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВЕЦ–ве на р. Въча гълтат водата на три градчета

mail17:20 | 19.08.2010прегледи 2731 коментарикоментари 0


Преди десет дни на 9 август 2010 г. бе извършена проверка във връзка с проблема с питейно-битовото водоснабдяване на гр. Кричим, гр. Перущица и с. Устина. Проверката е по нареждане на еко министъра Нона Караджова.

Работната група извърши проверка на участъка от река Въча след водохващането на „Напоителни системи” – ЕАД клон Пловдив и на кладенците, предназначени за питейно-битово водоснабдяване.

Бе установено, че поради пряката хидравлична връзка между коритото на река Въча и намиращите се в терасата на реката кладенци за питейно-битово водоснабдяване, в случаите на намаленото водно количество в реката, се нарушава питейно-битовото водоснабдяване на гр. Кричим, гр. Перущица и с. Устина. Една от причините за недостатъчния отток в река Въча през летните месеци е неравномерния режим на работа на водноелектрическите централи – ВЕЦ „Въча 1”, ВЕЦ ” Въча 2” и ВЕЦ ”Кричим” през последните две години.

С цел да се възстановят ресурсите на подземни води в терасата на реката и да се създаде възможност от кладенците да се черпи необходимото количество вода за питейно-битовото водоснабдяване на гр. Перущица, на Централно диспечерско управление към МИЕТ, зам.-министърът на МИЕТ Марий Косев разпореди през месец август т.г. да бъде увеличен с 30 млн. куб. м. обема вода от язовир Въча за производство на електроенергия, като от тях до 10 млн. куб. м се преработват денонощно - по 5 куб. м./ сек. чрез ВЕЦ „Въча 2” и ВЕЦ „Въча 1”. Басейнова дирекция – Пловдив и ВиК – Пловдив осъществяват контрол по изпълнение на предписанията. В резултат на въведените мерки ВиК – Пловдив отчита, че нивото се е повишило с 40 см. Това дава основание да се приеме, че така ще бъде решен проблема с недостига на вода за гр. Перущица.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1035