EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вето върху Закона за опазване на околната среда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вето върху Закона за опазване на околната среда

mail07:10 | 09.08.2017прегледи 10915 коментарикоментари 0


Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане измененията в Закона за опазване на околната среда, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Това съобщиха от прессекретариата на президента.
Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане.
В мотивите към ветото на закона държавният глава отбелязва също, че околната среда е ценност от висш порядък, гарантираща правото на живот и правото на здравословна и благоприятна околна среда, която се защитава от Конституцията.
Румен Радев приветства стремежа към ускоряване на процедурата по изграждане на национални обекти, които имат стратегическо значение за развитието на България. Той обаче не споделя възприетия от законодателя подход, ускоряването да става за сметка на намаляване на инстанциите при упражняването на съдебния контрол, става ясно от мотивите към решението на президента.
Държавният глава е на менение, че премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. Радев отбелязва още, че двуинстанционното производство е гаранция да не настъпят непоправими екологични последици. И допълва, че касационното производство е ефективна преграда срещу нищожни, недопустими или неправилни първоинстанционни решения.
Президентът изразява несъгласие, че е необходимо премахване на втората инстанция заради нуждата "да се съкрати съществено времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение и за да се избегнат дългите и тежки процедури на съдебно обжалване".
"Считам, че бързината не може да бъде ценност над законността дори при реализирането на стратегически важни обекти, когато това може да създаде риск от непоправими екологични последици. Основна характеристика на екологичното законодателство е неговата превантивна насоченост, в синхрон с която е съществуващото двуинстанционно съдебно производство при оспорване на актове на компетентните органи по Закона за опазване на околната среда и по Закона за биологичното разнообразие", заявява президентът Радев в мотивите към решението си.
Държавният глава отбелязва още, че промени в законодателството свързани с околната среда, трябва да се правят при широко обществено обсъждане. Според него, между първо и второ четене има направени съществени допълнения в Закона за изменение на Закона за околната среда и законът е бил приет в съкратен срок, което е отклонение на нормалното протичане на законодателния процес. По думите му, това не би да се допуска.
Президентът Радев изразява увереност, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg