EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вестниците днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вестниците днес

mail08:45 | 04.12.2013прегледи 1027 коментарикоментари 0


Над 39% от 15-годишните ученици в България са неграмотни и имат само елементарни четивни умения. Повече от 43 на сто са под критичните нива по математика, а в областта на природните науки делът на учениците със слаби постижения е над 36%. С тези резултати деветокласниците у нас са на последно място в Европейския съюз по математика и четене, а по природни науки са на предпоследната позиция, пише вестник "Сега".

Всеки ден безалкохолни със захар консумират 20% от учениците, а енергийни напитки - 7 на сто. Около една пета от подрастващите ядат сладкиши повече от веднъж дневно, а 18 на сто от децата консумират риба по-малко от един път на седмица, информира вестник "Дума" като цитира д-р Веселка Дулева от Националния център за обществено здраве и анализи.

Данъкът за старите коли масово ще се вдигне само с 10%, въпреки че промените в Закона за местните данъци и такси позволяват увеличението от 1 януари да е до 30 на сто, показва проверка на вестник "Преса" в различните градове на страната. Причината е, че общините решават с колко да е скокът.

Властта обмисля да слее две от големите болници - ВМА и клиниката на МВР. Совалките текат от няколко месеца, но решение все още няма, съобщава "Стандарт" и уточнява, че това не е първият опит да се окрупнят двете структури.

Новата такса за производство на ток от фотоволтаични и вятърни централи в размер на 20% приходите им ще отиде за попълване на дупките в енергетиката заради сваляне на цената на тока през лятото. Това става ясно при гласуването на второ четене на държавния бюджет за 2014 година.

На извънредно заседание депутатите от бюджетната комисия одобриха очакваните 150 милиона лева приходи от таксата да се изразходват "за инвестиции и програми в областта на енергетиката" като част от резервния фонд в бюджета, отбелязва "Труд".

Общо 15 милиарда лева ще получат фермерите от 2014 до 2020 година. Според земеделския министър Димитър Греков сумата е с 2 милиарда и половина лева повече от този програмен период. Над 10 милиарда ще бъдат преки плащания за площ. Те ще се получават от земеделци, които обработват поне 10 декара, обяснява вестник "24 часа".

Стотици проекти и хиляди обществени поръчки по програма "Околна среда" трябва да бъдат проверени отново или програмата да загуби процент от финансирането си, става ясно от писмо на Европейската комисия, изпратено миналата седмица до София, за да обясни прекъснатите плащания по програмата, посочва "Капитал Дейли".

България е на път да загуби Солаковия хан, където са живели и работили Любен Каравелов, Васил Левски и Христо Ботев. Причината е, че общината в Букурещ е заявила намерение пред един от собствениците на хана да купи имота. Кметството е решило да се възползва от правото си на първи купувач на архитектурния паметник след заседание на комисия през октомври, съобщава по темата вестник "Монитор"./БНР


Тагове: вестници, днес
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045