EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вестниците: Водещите теми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вестниците: Водещите теми

mail08:30 | 21.11.2014прегледи 1833 коментарикоментари 0


Вестник "Земя" съобщава на първа страница: "Първи сме в Европа по детска бедност" след 25 години демокрация. Нивото на смъртност сред българчетата е почти двойно над средното за Европейския съюз. Данните са на Европейската мрежа за децата, оповестени вчера, на Световния ден на децата. Опозиционният "Земя" съобщава още: "Д-р Москов цака пенсионерите с по-висока здравна такса". Поводът за материала е намерението на здравния министър да отмени преференциалната такса от 1 лев за пенсионери при преглед.

Половината от излизащите днес централни вестници са посветили челните си заглавия на кризата с КТБ и последиците от нея. Повечето от тези издания информират, че ГЕРБ е с намерение да отмени цесиите между вложители и длъжници в банката.

"Труд" обаче цитира бившия председател на Народното събрание и университетски преподавател по право, проф. Огнян Герджиков, който е категоричен, че цесиите не могат да бъдат отменени. ГЕРБ се опитва да наложи закон с обратна сила за прихващанията в КТБ, пише още на първа страница на "Труд".

Водещото заглавие на "Сега" е: "ГЕРБ и реформаторите отменят сделки за 800 милиона лева в КТБ". Цесиите ще бъдат обявени за нищожни чрез спешна добавка в закона за актуализация на бюджета за 2014 година.

"Преса" публикува мнения на банкери и юристи, че това намерение ще бъде отменено от Конституционния съд.

"Капитал дейли" също отделя много място на скандала с КТБ, но акцентира върху това, как БНБ избира синдици на банки, като подчертава, че това става "без критерии и на тъмно".

"24 часа" успокоява, че депозитите на вложителите в КТБ ще бъдат изплащани и през почивните дни.

"Стандарт" представя интервю с проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата, който заявява, че законността на сделките в КТБ ще трябва да определи съдът. Обратно действие на закона е изключение и може да се оспорва пред Конституционния съд.

"Труд" пише още: "Служебен министър в афера за сто милиона". "В последните дни на своя мандат, министър Мирослав Ненков опита да организира виртуозно източване на европейски пари, за да си осигури спокойни старини.", се казва в разследването.

"Телеграф" избира за водещо заглавие типично български прецедент: "Пловдивска фирма налага 700 лева глоба, ако забременееш". Работодатели на война с бъдещите майки, наемат само жени над 50 години.

"Монитор" пише за гафа на БНБ с монетата от 2 лева, която ще замени банкнотата със същата стойност. Централната банка е избрала за монетата лика на Паисий Хилендарски, но е забравила, че е канонизиран и е пропуснато да бъде написано Свети Паисий Хилендарски.

В рубриката "наблюдател" на "Сега" е поместен анализ, в който авторът Деян Божидаров предупреждава: "Една псевдоинтелектуална доктрина пробива път-род и родина не са ценности, трябва да се доказват, символите им следва да бъдат стъпкани. Тя осмива Пулев, Крисия и всеки български успех, но доказва единствено собственото си невежество".

В "Преса" пък вицепрезидентът на Либералния нитернационал и бивш министър Джевдет Чакъров казва: "Европа не приема патриотите ни", по повод подкрепата за правителството от страна на Патриотичния фронт и притесненията на Брюксел от разрастването на така наречените националпопулистки движения в Европа.

Инж. Неделчо Спасов от държавата компания "Железопътна инфраструктура" уверява, в интервю за "Дума", че са готови за зимата.

"Новинар" звучи оптимистично със заглавието си на първа страница: "Видяха милиарди под земята на България". Имало нефт и газ за цяла Европа, според радиестезиста д-р Добри Стайков./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg