EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вероятен е глобален данък върху банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вероятен е глобален данък върху банките

mail08:51 | 06.04.2010прегледи 708 коментарикоментари 0


Великобритания, Франция и Германия са постигнали споразумение за необходимостта от въвеждане на глобален данък върху банковите операции, съобщава в интервю за днешния брой на Financial Times британският премиер Гордън Браун. Той изразява надежда, че идеята ще получи и подкрепата на САЩ.
Браун, цитиран от ИТАР-ТАСС, посочва, че решението за въвеждането на този данък ще бъде взето на срещата на Г-20 през ноември в Сеул. "Великобритания, Франция и Германия водиха преговори и стигнаха да заключението, че можем да направим това заедно. Изразихме мнение, че е необходимо да постигнем обща основа", посочва Браун, допълвайки: "Отношенията между банките и обществото трябва да се променят".
Браун не назовава колко ще плащат годишно британските банки, ако този глобален налог бъде въведен. Той посочва сумата 1,2 милиарда евро (1,6 млрд. долара), която бе спомената при обсъждането на този въпрос от германския канцлер Ангела Меркел, и цифрата 10 милиарда долара, която пък планира да получи от този данък американската администрация.
Германия обмисля с приходите от новия данък да финансира застрахователен фонд за спасяването в бъдеще от фалит банките, които са се сблъскали с финансови проблеми. Лондон обаче е на мнение, че това ще създаде у банкерите стимул за "безотговорно поведение" и рискови инвестиции, разчитайки, че държавата ще покрие евентуалните им загуби. Администрацията на САЩ, на свой ред, планира да използва средствата от новия данък за частично погасяване на държавния дълг, отбелязва британското бизнес издание.


Тагове: банки, данък, свят
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158