EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Венецуелец дирижира Новогодишния концерт във Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Венецуелец дирижира Новогодишния концерт във Виена

mail08:45 | 31.12.2016прегледи 1302 коментарикоментари 0


На 1 януари 2017 в Златната зала на виенския Музикферайн ще се проведе 59-ият Новогодишен концерт на Виенската филхармония. За първи път на диригентския пулт ще застане венецуелският маестро Густаво Дудамел. 35-годишният Дудамел ще бъде най-младият диригент в 76-годишната история на новогодишните концерти във Виена. На 35 години той записва името си сред исторически фигури, като Клеменс Краус, Херберт фон Караян, Лорин Мазел, Зубин Мета, Николаус Харнонкурт, Клаудио Абадо, Жорж Претр, както и първия неевропеец, дирижирал на тези концерти – Сейджи Озава, а също и диригентите от поколението на родените през 40-те, като Рикардо Мути,  Даниел Баренбойм и Марис Янсонс. Съвместната творческа дейност на Густаво Дудамел с Виенската филхармония започва още през 2007 г., когато той дирижира оркестъра за първи път на Фестивала в Люцерн, а четири години след това дебютира и в редовните концерти на ансамбъла. През 2012 г. Дудамел бе основната фигура в Летния концерт в двореца Шьонбрун и две години по-късно изведе състава в Япония на традиционната седмица на Виенската филхармония, провеждана там.

Празничният концерт, който се провежда в първите часове на Новата година, традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус. На 1 януари 2017 г., освен творби на композитори от легендарната фамилия Щраус, ще прозвучат и произведения на Франц Лехар, Емил Валдтойфел, , Франц фон Супе, Карл Михаел Цирер и Ото Николай. Както всяка година в програмата са включени и изпълнения на солистите на балета при Виенската опера. Филмът, създаден специално за антракта на Новогодишния концерт, този път е посветен на Виена и на ритъма на валса, който присъства навсякъде в австрийската столица. Освен това през 2017 г. се навършват 150 години от премиерата на може би най-популярният валс в света – "На хубавия син Дунав" на Йохан Щраус-син, който традиционно се изпълнява на бис по време на Новогодишния концерт. Залата ще бъде украсена с 30 000 стръка цветя, отгледани във виенските общински оранжерии.

На 1 януари 2017 хората в над 90 страни по света – или повече от 50 млн., ще гледат и слушат на живо оркестъра и диригента. БНТ ще излъчи концерта пряко от 12:15 ч. Звукозаписната компания Sony Classical вече обяви, че ще пусне на пазара аудио и видео записа на концерта още на 9 януари 2017г.

Густаво Дудамел е роден през 1981 г. в Баркисимето, Венецуела - градът, който се смята за тамошната музикална столица. През 2004 г. той печели престижния Международен конкурс за диригенти „Густав Малер” в Бамберг, Германия. В момента Дудамел е музикален директор на Филхармонията на Лос Анджелис и на венецуелския симфоничен оркестър „Симон Боливар”. Една от каузите, за която маестрото работи всеотдайно, са проектите El Sistema в родината му и младежкият оркестър на Лос Анджелис (YOLA), които са свързани с музикалното образование на децата, тъй като според него „класическата музика е движещата сила на социалните промени в обществото”.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg