EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Венецуела: Ремонти намалиха износа на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Венецуела: Ремонти намалиха износа на петрол

mail11:35 | 08.06.2022прегледи 899 коментарикоментари 0


Износът на петрол от Венецуела през май спадна до най-ниското ниво от октомври 2020 г., тъй като ремонтните дейности в главното пристанище, изнасящо суровината от страната,  допринесоха за забавянето на доставките. Това показват документи от венецуелската държавна петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), както и данни за проследяване на плавателните съдове, цитирани от Ройтерс.

Износът от южноамериканската страна възстановяваше нивата си по-рано през годината, след като беше подписан пакт с Иран за осигуряване на стабилни доставки на разредители, необходими за производството на видове петрол, предназначени за износ, както и по-лек суров петрол, за производството на рафинирани продукти.

Въпреки това забавянето на доставките (на разредителите - бел. р.), свързано с проблеми с качеството на петрола, както и поддръжката на пристанището Хосе, която затвори двете му най-големи места за акостиране и по-бавното издаване на разрешителни за плаване на кораби обърнаха тенденцията миналия месец.

Две от четирите съоръжения на венецуелската държавна петролна компания за "разреждане" на нейния изключително тежък суров петрол и превръщането му в по-леки класове за износ, също бяха временно затворени поради прекъсвания на работата им, започнали през април, показват също така документите.

Венецуелската държавна петролна компания и нейните смесени предприятия, както и други държавни компании в страната са изпратили общо 21 товарни кораба през май, превозвайки средно по 391 452 барела суров петрол и горива на ден. Това е спад, равняващ се на 49 на сто спрямо износа април и е с 34 на сто под нивата на износа през май 2021 година.

Повечето товари са насочени към Азия, макар че съюзниците на венецуелския президент Николас Мадуро, включително Иран и Куба, също получиха венецуелски суров петрол и горива.

Износът на Венецуела през май включваше 103 500 барела на ден мазут за Азия и Близкия изток, а също така и около 135 000 метрични тона нефтен кокс и метанол - значително  намаление спрямо 242 000 тона през предходния месец.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg