EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Венецуела: Приватизация на петролната индустрия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Венецуела: Приватизация на петролната индустрия?

mail19:20 | 03.02.2020прегледи 1439 коментарикоментари 0


Венецуела предлага предоставянето на мажоритарен дял и контрол върху петролната си индустрия на големи международни корпорации. Приватизирането на сектора ще отбележи края на десетилетията държавен контрол.

По информация на Bloomberg правителството на президента Николас Мадуро вече е провело разговори с руската компания „Роснефт“, испанската Repsol и италианската Eni. Идеята е да им бъде разрешено да поемат контролираните от държавата петролни активи и да преструктурират част от дълга на държавната Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

Предложението, което може да се окаже ключово за сектора в страната, все още е в ранен етап и ще трябва да се пребори със значителни препятствия. За да стане факт приватизацията, венецуелското законодателство трябва да бъде променено. Също така налице са противоречия в Каракас за това как да бъдат финансирани операциите, след като заради санкциите на Вашингтон американски компании нямат право да извършват бизнес с режима на Мадуро. Те ограничават инвестициите и на неамерикански фирми във Венецуела.

Някога бляскавата държавна петролна компания PDVSA, която добиваше по 3,5 млн. барела петрол дневно, днес произвежда рекордно ниското количество от 700 000 барела на ден, въпреки че страната е известна с мащабните си залежи от „черно злато“. Икономическата криза, в която Венецуела се намира от години, застигна и печелившия ѝ петролен сектор. Той не можа да бъде пощаден, след като валутните резерви на централната банка достигнаха 30-годишно дъно, а парите на правителството вече са по-малко от 1 млрд. долара.

За да бъдат отменени американските санкции, по всяка вероятност ще се изисква и съгласието на опозиционния лидер и председател на Националната асамблея Хуан Гуайдо, подкрепен от Вашингтон. Въпреки че той, както и опозицията като цяло, са за повече чуждестранно участие и инвестиции в икономиката на Венецуела, едва ли ще се съгласят на мерки, които да подкрепят режима.

PDVSA иска от компаниите, с които са проведени разговори, нови инвестиции, като – ако предложението бъде придвижено, за тях ще се плаща с петрол, посочват двама източници. Според тях в рамките на преговорите е било предложено при желание част от дълга да бъде обръщан в ценни книжа на PDVSA.

От PDVSA и „Роснефт“ не са отговорили на искането за коментар, а от Repsol, Eni и американското финансово министерство са отказали.

В момента няколко американски подизпълнители, сред които и Chevron, имат временно разрешение от Вашингтон да извършват дейност във Венецуела. Все още обаче не е ясно какво ще стане с лицензите, ако правителството на Мадуро предприеме действия за приватизацията./www.investor.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg