EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Великобритания: Ръст на продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великобритания: Ръст на продажбите на дребно

mail18:03 | 09.12.2020прегледи 572 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в Обединеното кралство нараснаха през ноември, макар и по-слабо спрямо октомври, въпреки въведения в страната нов локдаун, целящ да ограничи втората вълна на коронавирусната пандемия. Това показват данни на Британската асоциация на търговците на дребно (BRC), оповестени във вторник.

Продажбите на дребно се повишиха през ноември с 0,9% спрямо година по-рано след растеж с 4,9% през октомври, отбелязвайки най-слабото повишение от месец май насам, когато те се свиха с цели 5,9 на сто.

Забавянето на растежа се дължи на въведените нови строги ограничителни противоепидемични мерки през единадесетия месец на годината заради рязкото увеличаване на броя на заразените с Covid-19.

Продажбите на дребно обаче, които включват онлайн търговията на дребно и магазините, които успяха да останат отворени по време на новата карантина, нараснаха през ноември с цели 7,2% в сравнение с година по-рано, което е най-голямото увеличение от юни насам.

"Някои търговци на дребно успяха да компенсират част от загубените продажби чрез по-големи онлайн продажби, гарантирайки, че все още могат да обслужват своите клиенти“, отбеляза Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на Британската асоциация за търговия на дребно.

За други обекти за търговия на дребно обаче коронавирусът се оказа последната капка, която преля чашата. През миналата седмица 242-годишната верига универсални магазини Debenhams заяви, че ще бъде затворена, ако не успее да намери нов собственик, докто компанията Arcadia, която управлява много от най-известните британски вериги за дрехи, изпадна в несъстоятелност и беше поставена под управлението на лицензирани съдебни изпълнители по несъстоятелност.

Британската икономика се сви с рекордните 20% през второто тримесечие, когато беше в сила първия Covid локдаун в страната, но Английската централна банка очаква значително по-сдържа икономически спад от около 2% през последните три месеца на 2020 г. в резултат на втория локдаун заради коронавируса.

Магазини без съществено значение и повечето заведения от хотелиерската и ресторантьорската индустрия, както и от местт за забавленията трябваше да бъдат затворени за обществеността в Англия между 5 ноември и 2 декември, като подобни ограничения имаше и в другите части на Обединеното кралство.

Според компанията Barclaycard, която обработва около половината от британските плащания с кредитни и дебитни карти, потребителските разходи между 24-ти октомври и 20-и ноември са били с 1,9% по-ниски в сравнение с година по-рано.

Разходите в супермаркетите обаче са нараснали с 24%, а онлайн пазаруването на храни е с цели около 98% по-високо в сравнение с година по-рано, докато разходите в ресторанти и заведения са отчели спад с над 50% на година база.

Универсалните магазини и търговците на дрехи, много от които се стремят да продават онлайн, отбелязват спад в разходите съответно с 18% и 13%, каза още Barclaycard, цитирана от Ройтерс.

"Големият въпрос сега е дали британците ще се втурнат за коледно пазаруване след приключване на локдауна, осигурявайки така необходимия тласък при търговията на дребно през декември“, каза изпълнителният директор на Barclaycard Рахил Ахмед.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg