EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Великобритания: Рекорден ръст на наемите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великобритания: Рекорден ръст на наемите

mail15:03 | 25.07.2023прегледи 495 коментарикоментари 0


Наемите, плащани от частни лица във Великобритания, са поскъпнали с 5,1 на сто през дванадесетте месеца до юни 2023 г. Това е най-голямото годишно увеличение на наемите в страната, откакто започват да се събират съответните статистически данни през 2016 г., съобщи Блумбърг.

Наемите в Лондон са скочили с 5,3 на сто през юни, сочат още данните на Националната статистическа служба, спрямо ръста от 5,1 на сто, отчетен за май. Така цените на жилищата под наем в британската столица са достигнали най-високото си ниво от септември 2012 година.

Данните подчертават насрещните ветрове, пред които е изправен жилищният пазар в Обединеното кралство, тъй като лихвите продължават да се покачват и това увеличава разходите по ипотечните кредити. Тази тенденция принуждава наемодателите да повишават цените на отдаваните имоти.

Цените на жилищата, регистрирани в Имотния регистър, са се увеличили едва с 1,9 на сто през май на годишна основа, докато през април ръста бе 3,2 на сто. Средната пазарна цена, плащана за придобиване на жилище, е била 286 000 лири.

"Годишният темп на поскъпване на жилищата в Обединеното кралство се забави отново през май за седми пореден месец", коментира Ейми Норт, служител на британската статистика, отговарящ за жилищния пазар.

Въпреки че цените на жилищата все още са по-високи, отколкото бяха преди година, сега те са със 7000 лири (9053 щ. долара) под отчетения през септември 2022 г. максимум.

Експертите отбелязват още, че търсенето на имоти в страната все още е силно, докато нивата на предлагане остават недостатъчни. Несъответствието между търсенето и предлагането продължи да нараства през юни, сочат данни от доклад на Асоциацията на агентите за отдаване под наем на жилища, според които това несъответствие е нараснало с 57 на сто в рамките на година./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg