EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Великобритания намалява мита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великобритания намалява мита

mail10:34 | 15.03.2019прегледи 792 коментарикоментари 0


Британските власти обявиха, че ще премахнат митата за внос на широк кръг от стоки, за да избегнат така наречената "твърда" граница между Република Ирландия и Северна Ирландия в случай, че няма Brexit сделка с Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

На предстоящото по-късно в сряда гласуване в Камарата на общините трябва да стане ясно дали Великобритания ще напусне Европейския съюз без споразумение на 29-и март.

Този вот ще бъде факт, след като снощи премиерът Тереза ​​Май претърпя втора тежка парламентарна загуба при гласуването на договореното от нея с ЕС ревизирано споразумение за оттеглянето на Обединеното кралство от съюза.

Съгласно тарифните планове на правителството в случай на Brexit без сделка, 87% от стойността на общия внос в Обединеното кралство ще бъде допустима за безмитен достъп в сравнение с настоящите 80 на сто. Останалата част от вноса, включително на някои месни и млечни продукти, както и готови автомобили, ще бъдат обмитявани с оглед защита на местната промишленост. Списъкът обаче не включва части за автомобили, внесени от Европейския съюз.

Вчера стана ясно, че британският премиер Тереза Мей е постигнала нов пробив в преговорите за Brexit – след дискусии вчера с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тя спечели правно обвързващи уверения от ЕС. Това се случи броени часове преди насроченото за днес ново гласуване в британския парламент да се приеме ли споразумението за Brexit, договорено между Лондон и Брюксел.

Затруднявайки се да осигури ратифицирането на споразумението за Brexit от страна на депутатите в Лондон само дни преди насроченото за 29 март излизане от ЕС, Мей вчера проведе спешна среща с Юнкер в Страсбург, където договориха определени правно обвързващи уверения, свързани със споразумението. Поддръжниците на Brexit от управляващата Консервативна партия във Великобритания обвиниха премиера, че капитулира пред Брюксел, затова не е сигурно дали новите договорености с ЕС ще осигурят достатъчна подкрепа от народните представители за приемането на сделката по Brexit.

"Днес осигурихме правни промени. Сега е времето да се обединим, за да подкрепим това подобрено споразумение за Brexit и да изпълним волята на британския народ“, каза Тереза Мей на съвместна пресконференция с Юнкер. Тя представи три документа – съвместен инструмент, съвместно изявление и едностранна декларация. По думите ѝ тези документи адресират най-спорната част от споразумението за Brexit, договорено през ноември – границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg