EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Великден - как празнуват в страната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великден - как празнуват в страната

mail11:58 | 13.04.2012прегледи 1024 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

Боядисване на яйца, музика и концерти на открито, козунаци за пенсионерите- българските областни градове отдавна са организирали празничната програма по случай Великден. Предлагаме ви кратка виртуална разходка в страната и някои от по-интересните събития.
Бургас организира в събота, 14 април, отворени арт ателиета на открита сцена "Охлюва", Приморски парк. От 11.00 ч. Школите са по текстил, стъклопис, иконопис, изработка на бижута, приказно ателие. На следващия ден в Регионалния исторически музей от 10.00 ч. ще има представяне на традиционна Великденска трапеза и детски Великденски игри - борене с яйца и люлеене на люлка за здраве.
Варна кани на 12 април, четвъртък, в Дворец на културата и спорта на Великденска плетеница- общоградски фолклорен преглед. В града ще има също школи по български народни танци, специализирани паралелки по хореография, детски фолклорни ансамбли.
Велико Търново, точно в полунощ на Великден, старопрестолният град ще бъде огласен от звъна на камбаните на всички църкви в Старата столица, както и от камбаните на крепостта Царевец, които са част от аудио- визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”. Посрещането на Великден в старата столица тази година ще е пред Катедрален храм „Рождество на Пресвета Богородица”. Според предварително създадената организация Пасхалното богослужение на Великден от Катедралният храм ще бъде излъчено с картина и звук извън пределите на църквата. Чрез множество озвучителни тела и два видео екрана хиляди великотърновци ще бъдат направени съпричастни на ставащото по време на службата в храма.
Празник „Пъстър Великден” ще се състои на 12 април, от 15.00 часа в район „Нови Искър”, София. По идея на кмета на района, г-жа Даниела Райчева, както деца, така и техните баби и дядовци заедно ще боядисват и изрисуват пъстри великденски яйца и ще майсторят празнична украса. Празникът ще се реализира на голяма разгърната площ, която започва от фонтана в парка на центъра на квартал Курило и стига до централния площад пред пощата. Ще бъдат разположени шатри, в които всички гости ще могат да се забавляват по най-разнообразни начини. Най-големите атракции ще са разположени на централния площад пред пощата в квартал Курило.
И в Габрово деца ще боядисват яйца, а на 15 април от 11.00 ч. ще се състои Великденски концерт на Детски танцов състав при НЧ „Априлов – Палаузов 1861” , Храм “Свети Йоан Предтеча”
Кърджали организира Великденски детски празник на 15 април, от 11.00 ч. до паметника на руския войн.
В Кюстендил концерт ще изнесе Градският духов оркестър на Площад „Велбъжд”– Арката от 11.00 часа.
В Перник може да бъдат чути изпълненията на Духовия оркестър при ОК
Дворец на културата на 15 април от11.00 ч. пред Минна дирекция.
В Асеновград ще има спектакъл на открито. В понеделник от 11.30 ч. на площад „Акад. Николай Хайтов” ще се представи ТФ ” Елика”.
В Русе на 14 април от 11:00 часа театрална работилница „Малките майстори“ ще покаже артистични техники за изработване на Великденска украса. Мястото е Mall Rousse. От 13:00 часа започва кулинарна демонстрация. Майстор готвач ще покаже атрактивни рецепти за Великденската трапеза и ще издаде няколко кулинарни хитрости. Кой е той остава изненада. На следващия ден в мола ще има „паметна” битка с яйца, от 17.00 ч. Яйцата и козунаците се осигуряват от организаторите.

Община Пазарджик подари за Великден 4 000 козунака за членовете на пенсионерските клубове. Тази година са разпределени между членуващите в пенсионерските клубове /32 пенсионерски клуба в общината/, клубовете на инвалида, Съюза на слепите, Клуба на учителите пенсионери, Сдружение “Диабетика”, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и на ползващите социални услуги в Домовете за възрастни в Пазарджик и Главиница.
Кметът на Община Шумен Красимир Костов даде старт на традиционното предоставяне на козунаци на пенсионерите от общината. Ще бъдат раздадени общо 5059 броя козунаци на членовете на "Съюз на пенсионера-2004" и на Сдружение "Вдовици и вдовци"-Шумен. Средствата са осигурени от Община Шумен. Обръщайки се към възрастните хора кметът заяви: "Трудно е времето и това, което искаме като община е да ви дадем по един козунак, да се докоснем до вас, и да дадем знак, че по празниците ще бъдем заедно. Нямаме големи възможности, може и козуначето да не е толкова голямо, но може да сте сигурни, че е от сърце. Искаме да знаете, че не сте забравени, колкото и да е трудно времето ще бъдем до вас. Пожелавам ви празниците да са ви щастливи, да бъдете заедно с децата си, с внучетата си, да ги прегърнете, да ги обгрижите. Едно голямо благодаря за всичките ви усилия, едно много горещо пожелание да сте живи и здрави. Весели Великденски празници!"

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg