EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вековните гори в България = 150 хил.ха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вековните гори в България = 150 хил.ха

mail17:12 | 14.10.2015прегледи 1781 коментарикоментари 0


Над 50% от последните вековни гори в страната не попадат в защитени територии, обявиха представители на WWF. Това означава, че те не се ползват с висока степен на закрила.

Днес вековните гори заемат площ не повече от 150 000 хектара, или около 4% от всички гори в страната. WWF България идентифицира и картира най-ценните вековни гори извън защитените територии в Западна и Източна Стара планина, Западни Родопи и Средна гора. Беше установено, че само 1/5 (ок. 21 000 ха) от изследваните гори все още притежават характеристики на вековни. Основна заплаха за тях е извършването на сечи за дърводобив. С изчезването на вековните гори изчезват и техните обитатели – голям брой защитени биологични видове, които не могат да оцелеят в стопанисвани гори, като белогърбият кълвач, пернатоногата кукумявка, бръмбърът алпийска розалия, широкоухият прилеп, рисът и много други. Губят се и изключителните водоохранни и противоерозионни функции на тези гори.

По инициатива на WWF за първи път се провежда комплексно проучване на вековните гори, основано на прецизна и модерна научна методология, разработена за целта след предварителни изледвания на девствени гори в 12 български резервата. Теренните проучвания са извършени от специалисти от Института по гората към БАН, като за всички проучени гори са създадени досиета с научни данни, които ще бъдат предоставени на държавата.

Голямото значение на вековните гори за съхраняване на биоразнообразието и за поддържане на важни екосистемни услуги изисква специално внимание от страна на държавата и научната общност.

77,3% от запитаните в проучването на „Алфа Рисърч“ отговарят с „не“ на въпроса „Считате ли, че държавата прави достатъчно, за да опазва и стопанисва добре българската гора?“, а 66% са посочили, че горите са най-важният ресурс на страната.

Сред съвместно разработените инициативи е Мярка 15 в Програмата за развитие на селските райони, а чрез подпомагане на процеса на сертификация в горите, организацията е съдействала за определяне и опазване на старите гори в 45 държавни горски стопанства (750 000 ха, 1/4 от всички стопанства в България). До най-ефективно опазване на вековните гори се очаква да доведе вече предприетото от държавата определяне на зони за опазване на гори във фаза на старост върху не по-малко от 10% от площта на естествените гори в Натура 2000. Така определените зони трябва бъдат отразени в плановете на горските стопанства и в заповедите за обявяване на защитените зони от Натура 2000, с което ще се гарантира, че вековните гори няма да бъдат изсичани.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg