EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВЕИ с рекорд в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВЕИ с рекорд в Германия

mail16:00 | 13.05.2014прегледи 687 коментарикоментари 0


В Германия, която е най-големият замърсител в ЕС, възобновяемите енергии са имали дял от 27 на сто от общото потребление през първото тримесечие на годината, а това е рекордна стойност, дължащата се между другото и на щадящата зима тази година, предаде Франс прес. През първото тримесечие на 2013 година делът на "зелените"  енергии в потреблението на електричество вече бе достигнал 23 на сто и общо за цялата минала година - 23,4 на сто, сочат публикуваните днес данни на федерацията на енергийния сектор (BDEW).
Увеличението се дължи най-вече на необичайно слънчевото време за този период на годината, довело до увеличение с цели 70 процента на годишна основа на фотоволтаичното производство. Електричеството от вятърна енергия е нараснало с 19 на сто. Цифрите за първото тримесечие "изобщо не позволяват да се направи заключение за цялата 2014 година", предупреждава BDEW.
От години Германия извършва енергиен преход, който трябва да доведе дела на възобновяемите енергии до 35 на сто през 2020 и до 80 на сто от потреблението до 2050 година. Най-голямата европейска икономика обаче е и най-големият замърсител в ЕС. Нейните емисии на въглеводород от изкопаеми енергийни източници скочиха с 2 на сто на годишна основа през 2013 година, сочат данните, публикувани тази седмица от  Евростат. Въглищата продължават да бъдат основният източник за производство на електричество, а освен това атомните електроцентрали постепенно се извеждат от експлоатация.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg