EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ВЕИ против изключване на централи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВЕИ против изключване на централи

mail13:00 | 29.03.2013прегледи 531 коментарикоментари 0


Българската фотоволтаична асоциация подкрепя обявените от министър Асен Василев тези за законност в енергийния сектор и ако има случаи на неспазени регулаторни изисквания, следва да бъдат предприети съответните санкции, се посочва в позиция на БФА, разпространена до медиите. Това обаче трябва да става по ясни правила и критерии, ВЕИ производителите не приемат да бъдат санкционирани с безконтролно изключване от мрежата, се посочва в съобщението. От БФА посочват, че Законът за енергията от възобновяеми източници разпорежда производителите да осигурят предаване на данни в реално време за произведеното електричество към електроразпределителните дружества. За целта е необходимо инсталирането на специфично оборудване в точката за присъединяване на ВЕИ централите.
БФА пояснява, че изпълнението или неизпълнението на тази разпоредба зависи от съответното ЕРП. Производителите нямат право сами да инсталират такива табла в точката на присъединяване към мрежата без конкретни указания и разрешение от ЕРП. Закъснението от девет месеца по думите на министъра важи само за производители, които при наличието на подписан договор не са изпълнили тези свои задължения, посочват от фотоволтаична асоциация. Повечето от договорите разпореждат задължение за инсталиране на такова оборудване от страна на ЕРП. В някои региони на страната такива договори не са предоставени от страна на ЕРП и не е било възможно производителите да осигурят инсталирането на необходимото оборудване.

По информация на БФА, за редица ВЕИ централи са договорени и заплатени към ЕРП табла за предаване на данни в реално време, но в продължение на месеци доставка и монтаж на съоръженията не са извършени, посочват от асоциацията. Очакваме министърът, енергийните институции и дружества да спазят договорените принципни положения и да не бъде разпореждано санкциониране на ВЕИ производителите с изключване от мрежата, посочват още от асоциацията.

 


Тагове: ВЕИ, централи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg