EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВЕИ инвеститори недоволни, ограничат свободата им

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВЕИ инвеститори недоволни, ограничат свободата им

mail11:30 | 21.06.2010прегледи 1716 коментарикоментари 0


Инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) имат резерви по повод предлаганите промени в Закона за опазване на земеделските земи.

Очаква се през тази седмица да бъдат гласувани на второ четене промените, свързани с изграждането на съоръжения за ВЕИ върху земеделски земи.
Предложението на земеделското министерство е те да се строят на земеделска земя от първа до четвърта категория, при условие, че тя е включена в националния план за ВЕИ, който обаче не е готов. Според Никола Газдов от Българската фотоволтаична асоциация законът в този си вид е дискриминационен и вероятно ще има санкции от Брюксел. 
Заместник-министър Светлана Боянова смята, че производството на ВЕИ у нас е хаотично, нужно е точно планиране. В момента липсва концепция за това. Тя поиска да разбере къде точно е дискриминацията в законопроекта.
Производството на ВЕИ е минимално, отбеляза от своя страна Никола Газдов и допълни, че дискриминацията се състои в това, че се налага забрана само за ВЕИ. „Космодрум, ако искам да построя, не ме ограничават, но ВЕИ – да”, каза той.
Емил Димитров, зам.-председател на Комисията по земеделие и гори в Народната събрание, отхвърли твърдението на асоциацията.
„Ако тръгнем по този път, отиваме на конфронтация със земеделските производители. Земеделската земя е едно от най-големите богатства на България. Никой до тук не ви е казал, че вие няма да продължите проектите си. Всички проекти в процедура ще могат да бъдат довършени, дори и да са върху тази категория земя. Ако имате конструктивно предложение как да направим пустеещите земи, обработваеми, много ще ни помогнете. Аз се съмнявам, че доста малка част от земята от първа до четвърта категория е пустееща”, каза Димитров.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161