EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВЕИ бизнесът: ДЕКВР работи за монополите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВЕИ бизнесът: ДЕКВР работи за монополите

mail17:30 | 20.09.2012прегледи 741 коментарикоментари 1


Решението на ДЕКВР за определяне на „такса за достъп“ до електроенергийната мрежа комисията подменя и обезсмисля Закона за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Решението на регулатора е дискриминационно спрямо ВЕИ, тъй като конвенционалните централи (АЕЦ, ТЕЦ), както и заводските електроцентрали, не заплащат такава такса - тя е валидна само за ВЕИ проекти, твърдят представители на бранша. Дори и между самите ВЕИ проекти, има дискриминация – един соларен парк от 200 кВтп върху поркив, присъединен през първата половина на 2012 г. би заплащал „такса за достъп“ от 232,64 лв. на произведен МВтч, докато идентичен обект, присъединен към мрежата към днешна дата ще заплаща такса в размер на 2,27 лв. на МВтч.
Под претекста за въвеждане на „такса за достъп“, ДКЕВР на практика отнема между 10% и 39% от прихода на производителите на електроенергия от ВЕИ и директно пренасочва тези приходи към естествените монополи в преноса и разпределението на електроенергия (НЕК, ЕВН, ЧЕЗ и ЕнергоПро). Така ДКЕВР постига ефект на нерегламентирана държавна помощ – с решение на Регулатора се отнемат голяма част от приходите на стотици търговски дружества в полза на частния интерес на няколко големи корпорации, отбелязват още предприемачи в сферата на ВЕИ.
„Решението на ДКЕВР ощетява не само производителите от ВЕИ и финансиралите ги банки, но и всички българи. Само преди два месеца Ангел Семерджиев от ДКЕВР ни убеждаваше, че сметките за ток скачат с 13,6% заради ВЕИ. Днес виждаме, че между 10% и 39% от всички приходи, които се финансират с това увеличение, биват прехвърлени директно по сметките на мрежовите компании.“, заяви Никола Газдов, Председател на БФА. Според Газдов, ДКЕВР дължи обяснение на потребителите и бизнеса за това защо бяха повишени сметките за ток. Той призова потребителските организации да вземат отношение по темата и да се свържат с Комисия за защита на потребителите.

 


 
Коментари
 
топчо - 24-09-2012 г. 09:36:29

целта на субсидираните централи работещи с веи по света е да стабилизира и подобри качеството на тока в отдаличените райони на мрежата.тук в българия се разрешиха да се построят централи с мощност 20 мегавата това го няма никъде по света и парите плюс това да изтичат извън страната ни.питам ви какво ви бърка т сметките 1500-2000 малки централи от порядъка на 80 киловата аз например имам такава защото в селото което се мъча да инвестирам токът е 174 волта и от 5-6 години пиша жалби до електропреносното дружество но никой не ме ебава за нищо същото е и с държавните институции.мисля че малките централи в такива раойни задължително трябва да се дотират от всички граждани иначе такива населени места ще изчезнат безвъзратно .една такава централка ще натоварва сметките на абонатите в държавата един път годишно с половин стотинка .мола ви протестирайте срещу пералните на пари с мощности над 200 киловата не убивайте малките патриоти които се осмеляват да запазят частиците от нашата родина.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165