EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ведомости: "Газпром" похарчил ненужно 2,4 трлн. рубли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ведомости: "Газпром" похарчил ненужно 2,4 трлн. рубли

mail12:59 | 31.07.2015прегледи 1469 коментарикоментари 0


През 2015 г. компанията се готвеше да добие над 615 милиарда куб.м. газ, а ще добие с една трета по-малко, пише "Ведомости".

Добивът на "Газпром" през 2015 г. ще достигне 414 милиарда куб.м., прогнозира министерството на икономическото развитие. Това е най-ниският показател в цялата история на компанията. През юни "Газпром" обеща да добие през тази година 450 милиарда куб.м. Представител на компанията отказа коментар.

Производствените мощности на "Газпром" са 617 милиарда куб.м., т.е. една трета от тях – над 200 милиарда - остават ненужни.

"Газпром" реши да увеличи добива през 2002 г., когато компанията беше оглавена от Алексей Милер. През 2015 г. той ще достигне 610-615 милиарда куб.м., а през 2020 г. заедно с проектите в източните части на Русия – 670-680 милиарда куб.м, предсказваше през 2008 г. началникът на управлението за перспективно развитие на "Газпром" Сергей Панкратов.

"През 2015-2020 г. се очаква и увеличаването на потреблението на вътрешния пазар", твърдеше тогава генералният директор на "Межрегионгаз" Кирил Селезньов. А заместник-председателят на УС на "Газпром" Александър Медведев прогнозираше, че потреблението на газ в Европа ще расте и към 2020 г. ще надхвърли 600 милиарда куб.м. Заради спада на собствения добив на Европа ще й се наложи да внася 145 милиарда куб.м. допълнително.

През 2014 г. износът на "Газпром" намаля в сравнение с 2008 г. с 40 милиарда куб.м., продажбите в Русия се свиха с 90 милиарда куб.м. През цялото това време компанията продължаваше да инвестира в добив и газопреносни мощности.

Например, мощността на Бованенковското находище през декември 2014 г. беше увеличена до 90 милиарда куб.м. годишно. През 2008-2014 г. инвестициите в Бованенково и строителството на газопровод до него струваше на "Газпром" 1,7 трилиона рубли. Планът за 2015 г. предвижда там да бъдат вложени още 144 милиарда рубли.

Допуснати са грешки при оценяването на търсенето, посочва анализаторът на "Сбербанк CIB" Валерий Нестеров, но, когато е взимано решението за увеличаването на добива, беше трудно да се предскаже, че толкова негативни фактори ще се съчетаят заедно: това са и промените на правилата на европейския пазар, и появата на нови доставчици, и шистовата революция в САЩ, и конкуренцията с независимите производители в Русия, и изострянето на политическата ситуация. През 2006-2008 Европа сама молеше "Газпром" да инвестира в добива на газ, припомня анализаторът на Vygon Consulting Мария Белова, но ЕС развиваше и възобновяемата енергетика, тя забавя търсенето на газ. "Реализира се най-негативният сценарий, преди няколко години никой не го бе взел за базов", отбелязва тя.

"Газпром" започна добив на Ямал и създаде газопроводите Бованенково-Ухта и Ухта-Торжок за европейския пазар, заяви Алексей Милер през април в Берлин. "Европа трябва да даде ясен отговор, дали се нуждае от тези мощности или не", днес никой не дава такива гаранции, оплака се той.

"Газпром" може да разчита на някакво увеличаване на доставките в Европа заради тамошния спад на добива, но не и на растеж на потреблението, търсенето стагнира, ЕС продължава да развива алтернативната енергетика, заяви един от партньорите на "Газпром" в Европа.

До 2025 г. доставките на газ на западното направление в базовия вариант ще останат същите, каквито са в момента, написа заместник-директорът на департамента за управление на проектите в "Газпром" Виктор Тимошилов в статия, публикувана в списание "проблеми на икономиката и управлението на нефтогазовия комплекс". Вероятността за увеличаване на доставките ще стане по-ясна към 2030-2035 г.

През юни Медведев също понижи прогнозата, сега той очаква, че през 2025 г. допълнителното търсене на газ в Европа ще нарасне само с 50 милиарда куб.м.

Но Европа обяви отказ от руския газ. Европейската комисия вече блокира строителството на "Южен поток", а "Газпром" похарчи 56 милиарда рубли за изкупуването на дяловете на чуждестранните компании в проекта. За газопровода вече са поръчани и частично произведени тръби за 2 милиарда евро. Спря и строителството на алтернативния "Турски поток". Разтрогнат е договора с подизпълнителя италианската компания "Сайпем", която в момента иска неустойки. "Според отчетите на "Сайпем" през 2014 тя е получила от "Южен поток транспорт" 495 милиона евро, а през първото тримесечие на 2015 – още около 300 милиона евро. Отчетът за второто тримесечие ще покаже същата сума, а за третото – плащане за предсрочното прекратяване на договора", предполага директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин.

В началото на юли газовият холдинг спря и строителството на системата от газопроводи "Южен коридор", по които природният газ трябваше да постъпва в "Турски поток", включително от тръбопровода Бованенково-Ухта. За "Южния коридор", чиято цена е 715 милиарда рубли, вече са похарчени около 300 милиарда рубли. Милер обеща да пренасочи природния газ от Ямал в Китай по газопровода "Алтай", договорът трябваше да бъде подписан в средата на 2015 г., но за момента се отлага. Китай преразглежда енергийния си баланс, разказаха пред "Ведомости" чиновници.

През 2011 "Газпром" пусна газопровода Сахалин-Хабаровск-Владивосток с мощност до 30 милиарда куб.м. и стойност 467 милиарда рубли. По тази тръба "Газпром" снабдява със "синьо гориво" и региона, доставките не надхвърлят 6 милиарда куб.м. По него се планираше да се доставя газ за Китай от проекта "Сахалин-3" или на завода "Владивосток ВПГ". Но вече се отказаха да строя завода, а газът от "Сахалин-3" е решено да се пренасочи към действащия на острова завод за втечнен природен газ /ВПГ/. Т.е. сега газопроводът може да се окаже ненужен.

Заради шистовата революция "Газпром" трябваше да отложи усвояването на Щокмановото находище, за неговото разработване бяха построени две платформи за 59 милиарда рубли, а сега "Газпром" възнамерява да отпише 22,3 милиарда рубли загуби.

Следователно, "Газпром" може да похарчи за ненужни проекти най-малко 2,4 трилиона рубли. В момента на Московската борса толкова струва "Роснефт".

"Газпром" стана жертва на любовта към мегапроектите, смята Нестеров. Затова пък забогатяха неговите подизпълнители, многократно е отбелязвал Корчемкин. Всички основни дейности по проектите на "Газпром" са се изпълнявали от структурите на Аркадий Ротенбрег, Генадий Тимченко и Зияд Манасир, чиято компания "Стройгазконксалтинг" сега е собственост на "Газпромбанк". /БГНЕС
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg