EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вацлав Клаус:Еврото съсипва Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вацлав Клаус:Еврото съсипва Гърция

mail09:30 | 30.04.2010прегледи 1019 коментарикоментари 0


Европейската интеграционна политика "претърпя крах", заяви в реч в берлинския университет Хумболд президентът на Чехия Вацлав Клаус, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Разширяването на Европейския съюз е донесло на гражданите вместо по-голяма свобода и благосъстояние "регламентираност и унификация". Поради това е време "да се започне период на сериозен самоанализ и размишление", твърди Клаус.
В същото време чешкият президент критикува единната европейска валута, която според него е една от първопричините за финансовата криза в Гърция.
"Без еврото Атина щеше да може да обезцени националната си валута и по този начин да разреши проблема с излизането от кризата. Сега обаче това е невъзможно. Затова другите страни от еврозоната трябва да поемат отговорността върху себе си и Гърция трябва да се финансира отвън", посочи той.
Вацлав Клаус се изказа и срещу идеите за увеличаване на правомощията на Брюксел с цел изравняване на жизнените условия в страните от ЕС."Не искам родина за всички европейци, организирана отгоре", заяви той.
Освен това националните държави трябва да си върнат част от правомощията и правата, предоставени на Брюксел, тъй като "гражданството не може да възникне на континентално равнище, а само в рамките на държавата", твърди Клаус.


Тагове: евро, криза, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg